Koning bezoekt Nederlandse troepen in Mali

19 februari 2015

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht woensdag 18 en donderdag 19 februari 2015 een bezoek aan de Nederlandse troepen in Mali. Nederlandse militairen zijn daar gestationeerd voor de `Multidimensional Integrated Stabilization Mission' (Minusma) van de Verenigde Naties. De Koning werd vergezeld door commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif.

Woensdag startte het bezoek in Gao. Contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman leidde de Koning eerst rond over kamp Castor, waar hij uitleg kreeg over de taken van de verschillende eenheden en de manier waarop ze worden uitgevoerd. De Koning sprak vervolgens uitgebreid met militairen binnen en buiten het kamp.

Op donderdag had Koning Willem-Alexander een korte ontmoeting met president Ibrahim Boubacar Keita van Mali en bezocht hij het hoofdkwartier van Minusma in Bamako.

De Verenigde Naties (VN) werken met Minusma aan het herstel van de veiligheid en stabiliteit in Mali. Nederland levert sinds april 2014 met inlichtingencapaciteit een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. Het gaat om zo'n 450 man, 4 Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters.