Nederlands record voor achtervolgingsploeg bij WK baan

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Nederlands record voor achtervolgingsploeg bij WK baan

PERSBERICHT

Parijs, 19 februari -De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen een nieuw Nederlands record gereden. Elis Ligtlee greep op de 500 m tijdrit met een vierde plek net naast de medailles.

Roy Eefting, Tim Veldt, Dion Beukeboom en Wim Stroetinga scherpten hun toptijd met 0,005 seconden aan naar 3:58.230. De oude toptijd dateerde uit 2014 gereden tijdens een wereldbekerwedstrijd in Mexico. Deze tijd was niet genoeg om te strijden om de medailles. Nederland nam het in de finale uiteindelijk op tegen de Fransen in de strijd om de zevende plek. De oranje mannen noteerden een tijd van 4:01,246, waarmee ze achter de Fransen (3:59,938) op plek acht zijn geëindigd.

Coach Jabik-Jan Bastiaans: “Met de gereden tijd ben ik tevreden, maar er wordt hier ontzettend hard gereden. Normaal gesproken doe je met zo’n tijd mee om de medailles.” De Nieuw-Zeelanders (3:53,915) mogen zich komend jaar de wereldkampioen noemen op dit onderdeel. Groot-Brittanië (3:54,645) eindigde als tweede. Australië nam het in de strijd om het brons op tegen Duitsland, maar de Duitsers gaven op waardoor de Australiërs het brons pakten.

Ligtlee vierde

Elis Ligtlee kwam in actie op het onderdeel 500 meter tijdrit. In de achttiende rit noteerde zij een tijd van 33,775. Met nog drie ritten te gaan was dat goed voor de tweede tijd op dat moment. Tijdens haar race kwam ze in aanraking met de blokken op de baan, waarbij zelfs nog even door haar hoofd schoot dat ze kon vallen. Helaas hield de tweede plek geen stand en eindigde Ligtlee als vierde net naast het podium. De wereldtitel ging naar de Russische Anastasia Voynova. Het zilver was voor de Australische Anna Meares. Miriam Welte uit Duitsland eindigde als derde.

De Eerbeekse is nu extra getergd om zichzelf morgen te bewijzen op onderdeel sprint waar ze een kwalificatietijd moet neerzetten over 200 meter. “Als je eenmaal aan het rijden bent kun je alleen maar alles geven. Ik heb zeker een revanche gevoel voor morgen.”

Büchli op keirin

Matthijs Büchli kwam gisteren nog uit op het onderdeel teamsprint en deed vandaag aan het individuele onderdeel keirin mee. Tijdens de eerste ronde eindigde de 22-jarige sprinter als tweede, waarmee hij zich rechtstreeks plaatste voor de volgende ronde. In deze ronde kwam Büchli echter te kort. Hij ging in zijn heat als vierde over de finish en kwam daardoor een plek te kort om in de finales te strijden om de medailles. “Ik heb goed gereden, maar niet goed genoeg. In de laatste halve ronde miste ik wattage. Mijn tegenstanders konden meer kracht leveren dan ik.” Uiteindelijk is Büchli als negende terug te vinden in de uitslagen. De pubieksfavoriet Francois Pervis (Frankrijk) eindigde als eerste voor Edward Dawkins (Nieuw-Zeeland) en Azizulhasni Awang (Maleisië).

Scratch

Na al twee keer te zijn uitgekomen op de ploegenachtervolging kwam Tim Veldt later op de avond nog uit op het onderdeel scratch. In de strijd over 15 kilometer (zestig rondjes) kon Veldt geen gooi doen naar de medailles. Met nog vijftien ronden te gaan kon Tim Veldt geen aansluiting meer vinden bij de kopgroep. In de laatste ronde zag Veldt dat zijn kansen verkeken waren, waardoor hij rustig naar de finish reed en als negentiende de eindstreep passeerde. De Duitser Lucas Liss pakte het goud. Zilver was er voor de Spanjaard Albert Torres Barcelo. Als derde eindigde de Amerikaan Bobby Lea.

Dag 3

Tim Veldt komt vanaf morgen in actie op het onderdeel omnium. Elis Ligtlee en Yesna Rijkhoff rijden de sprint. Hugo Haak zien we terug op de kilometer en Wim Stroetinga op de puntenkoers.