Meer voorlichting online seksueel misbruik nodig


In 2014 ontving Helpwanted.nl 1331 meldingen van diverse vormen van online seksueel misbruik als sexting en afpersing. Dit is een toename van 77% ten opzichte van het jaar daarvoor.

LEIDEN, 20150219 -- In 2014 ontving Helpwanted.nl 1331 meldingen van online seksueel misbruik, een forse toename van 77% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meldingen waren voornamelijk afkomstig van jongeren, maar ook opvoeders meldden het afgelopen jaar online seksueel misbruik van een minderjarige. Helpwanted.nl vindt het verontrustend dat elke jaar weer het aantal meldingen toeneemt. “Ondanks het feit dat onderwerpen als ‘sexting’ en ‘grooming’ meer aandacht krijgen, is dit nog altijd niet genoeg. Wij pleiten dan ook voor meer voorlichting over en duidelijker schoolbeleid op dergelijke problemen,” aldus Maaike Pekelharing, woordvoerder van Helpwanted.nl.

Anoniem (16): “Een vriendin van me heeft naar een jongen die ze heel leuk vond naaktfoto’s gestuurd via Snapchat. Normaal kun je via die app geen foto’s opslaan maar hij had er een speciale app voor die zonder dat ze het door had foto's maakte.  Nu heeft hij de foto's doorgestuurd en gaan ze de hele school rond… “

Op de website Helpwanted.nl kunnen kinderen, jongeren en hun opvoeders (anoniem) melden wanneer zij te maken hebben gehad met ongewenste seksuele ervaringen op internet. Tevens kunnen jongeren op werkdagen chatten met Helpwanted.nl. Voor opvoeders bestaat een apart telefoonnummer.  

In 2013 ontving Helpwanted.nl nog 750 meldingen. In 2014 waren dat er 1331. Deze meldingen hadden betrekking op verschillende soorten problemen. Zo werden bijvoorbeeld naaktfoto’s ongewenst verspreid of op internet gezet. De medewerkers van Helpwanted.nl adviseerden welke stappen de melder het beste kon ondernemen. Vaak betekende dat aangifte doen bij de politie en contact opnemen met de website. De medewerkers  gaven individuele instructies  hoe zij dit het beste konden aanpakken en welke andere mogelijkheden de melder had.

Meer voorlichting nodig…
De cijfers laten zie dat online seksueel misbruik veel voorkomt. Het afgelopen jaar kwamen ook meerdere incidenten in de media waarbij leerlingen naaktfoto’s van minderjarigen hadden doorgestuurd. Helpwanted.nl ontvangt regelmatig vragen van docenten hoe in dit soort situaties te handelen. Op veel scholen ontbreekt het nog aan beleid op dit gebied. Helpwanted pleit er voor dat scholen dit opnemen in hun sociale veiligheidsbeleid.

Helpwanted.nl heeft voorlichtingsvideo’s ontwikkeld die via www.helpwanted.nl gratis te gebruiken zijn. Op die manier wil Helpwanted.nl het scholen makkelijk maken om leerlingen voor te lichten over online seksueel misbruik. In de video’s wordt uitgelegd welke risico’s er zijn en wat te doen wanneer het is mis gegaan. Naast een voorlichtingsvideo voor leerlingen, is er ook één voor opvoeders beschikbaar. De video’s zijn ook te bekijken via het YouTube kanaal HelpWantedNL.





Helpwanted.nl