24 oproepen na controle op luxe verzuim


Publicatiedatum: 20 februari 2015
20 februari 2015 Na controle luxe verzuim worden er 24 ouders/verzorgers opgeroepen.

De gemeente Eindhoven gaat 24 ouders/verzorgers oproepen van wie hun kind op 12 of 13 februari om nog onduidelijke redenen niet op school is verschenen. De controle vond dit keer op het voortgezet onderwijs plaats.

Luxe verzuim

De gemeente is verplicht om toezicht te houden op de naleving van de Leerplichtwet. Die zegt dat ouders/verzorgers hun kinderen niet zonder toestemming van de schoolleiding buiten schoolvakanties op vakantie mogen nemen.

De controle was vooraf bij 23 voorgezet onderwijsscholen in Eindhoven aangekondigd. Scholen was gevraagd om bij Bureau Leerplicht van de gemeente te melden welke leerlingen zonder reden afwezig zijn of ziek waren gemeld. De gemeente bezocht ook 7 scholen steekproefsgewijs om na te gaan welke
leerlingen afwezig zijn.

69 huisbezoeken

Op basis van de inventarisatie zijn 69 huisbezoeken afgelegd. 24 ouders/verzorgers van leerlingen moeten binnenkort verantwoording afleggen voor de afwezigheid van hun kind. De situatie is vergelijkbaar met resultaten van acties van vorig jaar.

Als er sprake is van overtreding van de Leerplichtwet, kan de gemeente proces verbaal opmaken. De boete bedraagt EUR 100,- per kind per dag.

Wisselende vakanties

De actie maakt deel uit van de jaarlijkse controles luxe verzuim. De gemeente doet dit twee keer per jaar: een op basisscholen en een op voortgezet onderwijsscholen in de gemeente Eindhoven. Rondom welke vakanties de controles precies plaatsvinden is wisselend. Dit kunnen de voorjaarsvakantie,
meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie of kerstvakantie zijn.

Heeft u een opmerking over deze pagina? Geef het ons door.