Wintersportprognose: een knelpuntenoverzicht


20 februari 2015, 12:18

Veel Nederlanders brengen de voorjaarsvakantie door in het buitenland. Van en naar de wintersportgebieden staan er jaarlijks flinke files. De VID maakte een rondje langs de populaire wintersportlanden en zette de knelpunten voor je op een rijtje.

Drukte en sneeuw op weg naar de Alpen

Sneeuw in combinatie met veel vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer zal zaterdag en zondag voor vertraging zorgen op de wegen in de Alpenlanden. Lokaal wordt er in de Franse Alpen tot een halve meter sneeuw verwacht.

Frankrijk:

Extra drukte door sneeuwval

De Franse verkeersorganisatie Bison FutE verwacht dit weekend vooral in de Rhone-Vallei veel drukte door vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer. Voor de snelwegen in het zuidoosten geldt zelfs code zwart, waarmee wordt bedoeld dat er heel veel drukte wordt verwacht.

Voor bijna de helft van Frankrijk eindigt dit weekend de vakantie, terwijl de andere helft van het land de eerste of tweede week van de vakantie viert. Nederlanders die zaterdag Frankrijk doorkruisen op weg naar Franse wintersportoorden moeten vooral op de A6 tussen Dijon en Lyon rekening
houden met lange files. Omdat het gaat sneeuwen zullen ook toegangswegen tot bekende skiplaatsen als Val Thorens vollopen.

Zwitserland: extra druk, vooral zondag

De Zwitserse verkeersdiensten verwachten dit weekend meer drukte dan gebruikelijk. De Zwitsers vieren nog vakantie en in combinatie met buitenlanders die de skigebieden bezoeken betekent dit drukte. Ook valt er sneeuw, wat nog voor meer oponthoud zorgt.

De meeste vertraging ontstaat op uitvalswegen naar populaire wintersportgebieden files. Voor zaterdag geldt in Zwitserland code oranje, voor zondag code rood vanwege de drukte. Automobilisten wordt gewaarschuwd rekening te houden met sneeuw.

Duitsland: drukker, maar geen extremen verwacht

De Duitse verkeersorganisaties verwachten behoudens gebruikelijke files naar de wintersportgebieden geen extreme drukte. Waarschijnlijk valt de sneeuwval in Duitsland ook wel mee, waardoor dit geen roet in het eten gooit.

Naar verwachting ontstaan vooral files vanwege de vele Nederlanders uit het noorden en midden het land. die Duitsland zullen doorkruisen. Drukste routes worden de A7 en de A8/A9 bij MA 1/4nchen.

Oostenrijk/Italie: Brennerpas extra druk

Oe Oostenrijkse wegen zijn dit weekend op veel drukker dan normaal. Files zullen ontstaan op verschillende wegen zoals bij Innsbruck. Richting ItaliA<< worden bij de Brennerpas (A22) grotere wachttijden verwacht. Vanwege de hoogte van deze pas (bijna 1400 meter) zal het hier sneeuwen. Dit
maakt de doorgang voor het verkeer extra moeizaam.

Foto: (c) VID