'Verdachte' brokjes op straat blijken vuurwerkafval


UPDATE 'VERDACHTE' BROKJES - 17.39 uur: Inmiddels heeft de politie ons bevestigd dat de In Brabant gevonden verdachte brokken in negen van de tien gevallen vuurwerkresten blijken te zijn.

Het gaat om de zogenaamde kleiplug, een keihard onderdeel van vuurwerk. De politie onderzoekt wel nog brokken die in Kaatsheuvel zijn gevonden, waarbij een hond is overleden en een andere hond is ziek is geworden. Zie ook de berichtgeving van Omroep Brabant hierover.

Hieronder ons oorspronkelijke bericht.

In Roosendaal worden verdachte brokjes op straat gevonden. Eerder zijn ook in andere Brabantse gemeenten verdachte brokjes aangetroffen. Als u de brokjes vindt, ruim ze dan op. Raak ze niet met blote handen aan. Het gaat om grijze korrels van ongeveer 2 cm doorsnede.

verdachte-brokjes

De politie geeft hondenbezitters het dringende advies om hun hond aangelijnd te houden tijdens het uitlaten (dit is in de bebouwde kom ook wettelijk verplicht). Daarnaast is het goed om de komende tijd scherp in de gaten te houden of uw viervoeter niets eet tijdens het uitlaten.

De politie heeft een aantal brokjes voor onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. In andere Brabantse steden hebben vermoedelijk ook veel mensen vuurwerkresten bij de politie ingeleverd. Om alles uit te sluiten worden deze ook onderzocht.

De politie onderzoekt de zaak en vraagt hondeneigenaren die iets opvallends gemerkt hebben tijdens het uitlaten zich te melden. Mensen die informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn, worden verzocht de politie bellen via 0900-8844.