Bezoek VVD-delegatie aan innovatieve agrarische sector in de Noordoostpolder

Door Jaap Lodders op 20 feb 2015

VVD Europarlementarier Jan Huitema en VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders brachten afgelopen donderdag een werkbezoek aan drie agrarische bedrijven in de gemeente Noordoostpolder: Biologisch landbouwbedrijf Biotoon, Waterman Onions en Plantenkwekerij Bernhard. Bij het werkbezoek was ook een delegatie van de Flevolandse en gemeentelijke VVD aanwezig, waaronder lijsttrekker voor Provinciale Staten Jaap Lodders en Tom Vereijken, lijsttrekker voor het waterschap.

Tijdens het werkbezoek werd nog eens duidelijk welke waarde de agrarische sector heeft voor de economie van de Noordoostpolder en daarmee voor Flevolanden daarmee voor Flevoland. Ook de link met de Agrarische Hogeschool in Dronten is daarbij van belang om te komen tot een Agrofoodcluster.. Ook de link met de Agrarische Hogeschool in Dronten is daarbij van belang om te komen tot een Agrofoodcluster. De sector is innovatief, produceert hoogwaardig en veilig voedsel en zorgt voor veel werkgelegenheid.

Jaap Lodders: Het is belangrijk dat bedrijven in de agrarische sector zich verder kunnen ontwikkelen. Ondernemers moeten daarvoor de ruimte krijgen. Ook in de komende periode wil de VVD in Flevoland zich daar voor inzetten. Regels die bedrijfsontwikkeling belemmeren, zoals beperking van erfoppervlaktes, moeten worden weggenomen. De sector is continue in ontwikkeling en dat betekent dat de overheid ook voortdurend in moet spelen op de veranderende behoefte van ondernemers.

Europarlementarier Jan Huitema vindt het vooral van belang dat Nederlandse ondernemers een gelijk speelveld hebben op de Europese en wereldmarkt. Het is te zot voor woorden dat er in Nederland maar 30 middelen in de rozenteelt zijn toegestaan, terwijl er in landen als Ethiopie meer dan 300 middelen beschikbaar zijn, waaronder een groot aantal die in Nederland al jaren verboden zijn. Tegelijkertijd worden de rozen uit Ethiopie wel als Fairtrade product aangeboden op de Nederlandse markt.

Ook kwam de financiering van bedrijven aan de orde tijdens het werkbezoek. Waar in het verleden banken zeer ruimhartig waren in de financiering van bedrijven, is het beleid nu volledig omgeslagen. Vooral voor jonge ondernemers wordt het steeds moeilijker om een bedrijf te starten of over te nemen. Voor de agrarische sector in de Noordoostpolder is dit een risico. De sector wordt meer afhankelijk van andere vormen van financiering zoals crowdfunding. Tweede Kamerlid Helma Lodders zal de zorgen omtrent de financiering meenemen.

Een punt waar bedrijven in de agrarische sector momenteel tegen aanlopen is het feit dat men steeds meer beperkt wordt in het flexibel aannemen van personeel. De VVD vindt het belangrijk dat maatwerk in de CAO's mogelijk moet zijn voor een sector waar niet een jaar rond werk is.