Moniek Kleinsman gaat voor een fit Overijssel

Persbericht

20 februari 2015

Moniek Kleinsman gaat voor een fit Overijssel

Vrijdagavond, 20 februari om 20 uur zal Moniek Kleinsman bij de IJsbaan Twente in Enschede samen met Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid CDA) en Annie Schreijer-Pierik (CDA-Europarlementariër) aandacht vragen voor een Fit Overijssel.

Bijna de helft van de 12- tot 16-jarigen voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren. De groep van 16- tot 20-jarigen voldoet daarbij iets vaker aan die norm. Moniek Kleinsman: “Diverse programma’s op het gebied van leefstijl hebben er toe geleid dat er een lichte stijging is waar te nemen aan het aantal mensen dat is gaan bewegen. Bij de jeugd valt er echter nog een grote slag te maken en daar wil ik me hard voor maken. Uit de vijfde landelijke groeistudie van TNO blijkt dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen last heeft van overgewicht of obesitas. Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Het is belangrijk dat we overgewicht bij kinderen al in een vroeg stadium voorkomen. Niet alleen voor de gezondheid van die kinderen zelf, ook vanwege de zorgkosten. Een toename van mensen met overgewicht jaagt de zorgkosten flink omhoog.”

Om succesvol in te kunnen grijpen bij de jeugd is het belangrijk dat alle partijen in de omgeving van de ouders en kinderen meedoen. Het realiseren van een gezonde leefstijl betekent in de praktijk het bevorderen van gezond eten, voldoende beweging, genoeg slaap en het gezond opvoeden van kinderen. Daarbij kan iedereen in de omgeving een bijdrage leveren. Het JeugdSportFonds ondersteunt deze actie van harte en zal ook aanwezig zijn.

Kleinsman: “Sport is een verbindende factor in de maatschappij. Het is mijn missie om Overijssel de komende vier jaar fitter te maken, met de jeugd als speerpunt.” Zij zoekt daarvoor o.a. aansluiting bij de vijf topsportevenementen van Overijssel. Deze evenementen worden deels door Provincie Overijssel gesubsidieerd. Het gaat om de Enschede Marathon, de Military Boekelo, de FBK Games in Hengelo, de Triathlon Holten en CSI Geesteren.

Moniek Kleinsman is kandidaat voor het CDA in Overijssel bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Als ex-topsporter, verpleegkundige en leefstijlcoach is het haar missie om Overijssel de komende vier jaar fitter te maken.