Kans op piraterij door ISIS in Middellandse Zee

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 20/02/2015 om 12:38

Het Italiaanse ministerie van Defensie waarschuwt dat ISIS in Libie vaste voet aan de grond heeft gekregen en hierdoor de controle heeft over enige havens. Het ministerie wijst in een rapport op het gevaar dat ISIS-militanten daardoor een uitvalsbasis hebben voor piraterij in de stijl van Somalische piraten. Daardoor zouden kapingen en gijzelingen gemeengoed worden op de Middellandse Zee en is er een acuut gevaar dat ISIS 'volle migrantenboten' in zal zetten voor 'kamikazemissies'.

Het rapport stelt dat militanten van ISIS veel schepen hebben geconfisqueerd in de havens die zij onder controle hebben. Die kan ISIS gebruiken voor aanvallen op vissersboten, kleine koopvaardijschepen, cruiseschepen of zelfs boten van de Libische kustwacht. Ook dreigt hierdoor het gevaar dat mensen ontvoerd zullen worden voor het innen van losgeld. Denk hierbij aan de decennialange terreur van Somalische piraten in de Golf van Aden. ISIS-piraterij op de Middellandse Zee, een van `s werelds drukst bevaren wateren, zou ook de toeristische sector in gevaar kunnen brengen. Zo zouden cruiseschepen vol met vakantiegangers een winstgevend doelwit voor de militanten zijn.

Eerder deze week luidde ook Quiliam, een Britse denktank op het gebied van terrorismebestrijding, de noodklok door te waarschuwen dat ISIS Libie zal gebruiken als 'poort naar Europa'. De denktank beschikt over documenten waaruit blijkt dat ISIS Libie beschouwt als een nieuwe provincie van het zelfuitgeroepen Kalifaat. De bevindingen van de denktank worden ondersteund door uitspraken in de veelbesproken ISIS-video van de onthoofding van 21 Egyptische Kopten op een Libisch strand. Daarin zegt een van de militanten: 'We zullen Rome veroveren'. Het Italiaanse vasteland, van waaruit Libie ooit werd gekoloniseerd, ligt slechts zo'n 350 kilometer van de Libische kust.