Ligtlee gaat strijd aan om medailles

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Ligtlee gaat strijd aan om medailles

PERSBERICHT

Parijs, 20 februari 2015 – Elis Ligtlee heeft zich vrijdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Parijs geplaatst voor de halve finale op het onderdeel sprint. De Eerbeekse kwam overtuigend de eerste ronden door.

Tijdens de kwalificaties noteerde Ligtlee de op één na snelste tijd over 200 meter (10,732). Vervolgens was de 20-jarige renster uit de stal van bondscoach René Wolff te sterk voor de Francaise Sandie Clair (eerste ronde) en de Britse Victoria Williamson (tweede ronde). In de kwartfinale had Ligtlee aan twee heats voldoende om de Litouwse Simona Krupeckaite te verslaan.

Ligtlee reageerde nuchter na haar plaatsing voor de halve finale. “Ik heb mijn plannetje kunnen doen en het werkte allemaal. Ik heb heel erg veel zin in morgen.”

Rijkhoff strandt in eerste ronde

Ook Yesna Rijkhoff noteerde in de kwalificatie een tijd bij de beste 24 deelneemsters (11,266), waardoor zij zich ook plaatste voor de eerste ronde. De Chinese Tianshi Zhong overklaste Rijkhoff, waarnaar het sprinttoernooi voor de 22-jarige Nederlandse eindigde.

Nog geen success Veldt op omnium

Vandaag zijn ook de eerste onderdelen van het omnium bij de mannen verreden. Namens Nederland neemt Tim Veldt deel aan dit allroundkampioenschap. Op de scratch kon de 31-jarige Amsterdammer het hoge tempo niet bijbenen. Na vijftien kilometer kwam Veldt als dertiende over de finish. De winst was voor de Italiaan Elia Viviani. Op de individuele achtervolging over vier kilometer eindigde Veldt met 4:28,071 opnieuw als dertiende. De Australiër Glenn O’Shea pakte op dit onderdeel de meeste punten door als snelste te finishen (4:20,807). De afvalkoers werd als laatste onderdeel verreden. Normaal gesproken is dit het sterkste onderdeel van Veldt, maar vandaag kwam hij niet verder dan, opnieuw, de dertiende plek.

In de tussenstand staat de Nederlander vijftiende. De Colombiaan Fernando Gaviria gaat aan de leiding.

Haak wil zichzelf bewijzen

Hugo Haak heeft op de kilometer de verwachtingen niet kunnen waarmaken. De sprinter leek na de goede uitslagen in de wereldbeker mee te kunnen doen om de medailles. Met een tijd van 1:02,230 kwam Haak niet verder dan de zestiende plek. Bondscoach René Wolff sluit ondanks deze teleurstelling een goede prestatie van Haak op het onderdeel sprint, die morgen verreden wordt, niet uit. “Hugo heeft hier niet kunnen laten zien wat hij in zich heeft. Hij is er daarom extra op gebrand om zichzelf morgen te bewijzen.”

Het goud was wederom voor de Franse favoriet Francois Pervis. Hij stond op het podium samen met de Duitser Joachim Eilers (zilver) en de Nieuw-Zeelander Matthew Archibald (brons).

Stroetinga in actie op puntenkoers

Wim Stroetinga nam deel aan het onderdeel puntenkoers. De inwoner uit Nijkerk pakte tweemaal punten op de tussensprints. Met vijf punten kon hij geen top-10 klassering noteren (vijftiende). De Rus Artur Ershov veroverde met 31 punten de wereldtitel. Het zilver ging naar de Spanjaard Eloy Teruel Rovira (30 punten) voor de Duitser Maximillian Beyer die 29 punten behaalde (brons).