HENK BRINK AAN HELMA LODDERS: ZORG VOOR ZEKERHEID

Door VVD Drenthe op 20 feb 2015 - Tijdens een werkbezoek van VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders heeft VVD-lijsttrekker Henk Brink sterk gepleit voor een landelijke aanpak van de PAS-problematiek. Henk Brink: "Boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden hebben recht op duidelijkheid. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn.

De Provincie kan die duidelijkheid niet geven. Beleidskaders moeten verankerd worden in de landelijke afspraken. Dat moet de VVD stevig gaan bepleiten in de Tweede Kamer en bij de Staatssecretaris."

Henk Brink: "In de huidige versie van de PAS die ter inzage ligt zijn de beleidskaders nog niet opgenomen. Dat betekent dat het na vaststelling nog alle kanten op kan gaan. Die kaders zijn van groot belang bij de uitvoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Wij zijn in beginsel voor terugdringing van stikstofuitstoot. Maar dat mag er niet toe leiden, dat boerenbedrijven niet weten waar ze aan toe zijn, of dat ze niet kunnen uitbreiden. Natuur is belangrijk. Maar (boeren)bedrijvigheid ook. Daar moeten we een juiste afweging in maken."

Henk Brink wil daarbij voorkomen, dat elke Provincie andere beleidskaders gaat vaststellen: "Dat moet landelijk geregeld gaan worden. En snel ook. Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn. In Drenthe zijn maar liefst 14 gebieden aangewezen als beschermd natuurgebied. Daardoor wordt in Drenthe een onevenredig groot deel beinvloed door de PAS. We mogen de Provincie niet op slot gooien."

Helma Lodders was op woensdag 18 februari op werkbezoek in Wapse, bij het landbouwbedrijf van de familie Welhuis. Dat bedrijf ondervindt moeilijkheden in haar ontwikkeling, men weet niet waar het aan toe is. Kan er wel of niet uitgebreid worden? De Drentse VVD was bij dit werkbezoek sterk vertegenwoordigd. Niet alleen Lijsttrekker Henk Brink was aanwezig. Maar ook de VVD-kandidaten Jan Bloemerts en Jan Luuk Stel. Beiden hebben een agrarische achtergrond.