Grootse opening Chinees Nieuwjaar

21 februari 2015

Vandaag stond het centrum van Den Haag helemaal in het teken van het Chinees Nieuwjaar. Volgens de Chinese kalender is het nu het Jaar van de geit. Het Nieuwjaar wordt ingeluid met vuurwerk en de traditionele leeuwen- en drakendans. In Chinatown en het Atrium van het stadhuis werd het nieuwe jaar ingeluid. Wethouder Karsten Klein gaf de openingsspeech.

Karsten Klein spreekt tijdens de openingsceremonie in het Haagse stadhuis Karsten Klein spreekt tijdens de openingsceremonie in het Haagse stadhuis

Karsten Klein, opening Chinees Nieuwjaar, Stadhuis Den Haag, 21 februari 2015:

" Meneer de ambassadeur, Excellenties, Dames en heren,

Hartelijk welkom bij de viering van Chinees Nieuwjaar. Den Haag is erg blij met dit mooie evenement. Het Chinees Nieuwjaar is een feest dat de culturele rijkdom van onze internationale stad Den Haag schitterend illustreert.

En behalve dat de Chinese gemeenschap van Den Haag en de rest van Nederland deze belangrijke feestdag uitbundig in onze stad viert, trekken de festiviteiten steevast ook veel niet-Chinees publiek.

Kortom, Chinees Nieuwjaar is een feest van alle Hagenaars. En zo hoort het ook. Want samen leven in een stad betekent ook aandacht hebben voor elkaar. Bijvoorbeeld voor elkaars feestdagen.

Den Haag kent een actieve Chinese gemeenschap. De vele Chinese winkels en restaurants in het centrum van de stad trekken een groot publiek en hebben de buurt een tweede leven gegeven.

Daarnaast heeft Den Haag zich de laatste jaren ontwikkeld tot een favoriete vestigingsplaats van grote Chinese ondernemingen. Het actieve China-beleid van de gemeente werpt overduidelijk zijn vruchten af.

En als klap op de vuurpijl was er de overname van ADO door de heer Wang! Meneer Wang die al in zijn jonge jaren een bijzondere band heeft opgebouwd met onze stad en ADO Den Haag. Het waren de jaren dat hij studeerde en regelmatig boven de boeken zat in de beroemde bibliotheek van het Vredespaleis. En als hij daar niet zat, dan stond hij langs de lijn bij ADO!

Van harte wens ik de Chinese gemeenschap van Nederland en natuurlijk in het bijzonder die van Den Haag een heel gelukkig en succesvol nieuwjaar!''