Woensdag 25 februari inloopavond herinrichting Empelse Waard en Henriettewaard-Crevecoeur

Op vele plekken langs de Maas wordt het leefgebied van riviergebonden flora en fauna hersteld, om zo de waterkwaliteit een impuls te geven. Zo ook in de Empelse Waard en Henriettewaard-Crevecoeur bij 's-Hertogenbosch. Belangrijk, want zes miljoen mensen in Frankrijk, Belgie en Nederland drinken dagelijks water dat wordt gewonnen uit de Maas.

In de Empelse Waard worden de twee plassen met de Maas verbonden om meer waterdynamiek en stroming te creeren. Dat trekt planten en dieren aan die hier van nature thuishoren. De westelijke plas krijgt een permanente aantakking op de Maas, waardoor deze gaat meebewegen met het getij. In de uitstroomopening komen stapstenen te liggen.

De oostelijke plas gaat via een instroomdrempel alleen bij hoogwater meestromen met de rivier. Ook de Maasoever zelf wordt aangepakt; die wordt deels verlaagd en ontdaan van de stenen bekleding, zodat de oever natuurlijker wordt. Na oplevering blijft het - bij normale waterstanden - mogelijk een rondje te wandelen door de Empelse Waard.

Henriettewaard-Crevecoeur

In de Henriettewaard is eerder al de oeverbestorting langs de Maas gedeeltelijk weggehaald. Straks wordt ook de monding van de Oude Dieze heringericht. Aan westzijde komt een ondiepe geul te liggen die permanent met de Maas is verbonden, terwijl we aan oostzijde op het terrein Crevecoeur weer een andere variatie in watermilieu creeren die ruimte biedt aan specifieke flora en fauna die juist weinig stroming nodig heeft.

Inloopavond in Oud-Empel

Meer informatie over de plannen voor Empelse Waard en Henriettewaard-Crevecoeur (PDF, 541 kB) krijgt u tijdens de inloopavond op woensdag 25 februari. U bent van harte welkom om tussen 19.30 en 21.00 binnen te lopen in Cafe de Lachende Vis in Oud-Empel. Er zijn dan diverse informatiehoeken en u kunt uw vragen stellen aan medewerkers van Rijkswaterstaat, beheerder Natuurmonumenten en aannemer Martens en Van Oord. Ook uiterwaard Blauwe bij Gewande staat op het programma om heringericht te worden. Daarvoor is in november 2014 een inloopavond geweest.

Locatie

* Cafe de Lachende Vis

* Empelsedijk 21

* 5235 AD 's-Hertogenbosch

* Vrije inloop tussen 19.30 uur en circa 21.00 uur