Kunstbeeld lanceert: Slow Art Challenge


Kijk een uur naar een kunstwerk

Amsterdam, 20150225 -- De meeste kunstwerken kunnen maar een seconde of 17 op onze aandacht rekenen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wordt een kunstwerk beter als je er langer naar kijkt? Wordt de kunstervaring indrukwekkender? De redactie van Kunstbeeld nodigt iedereen uit de proef op de som te nemen en lanceert de Slow Art Challenge. De spelregels zijn heel eenvoudig: kijk minimaal één uur lang naar een kunstwerk. Dat houdt in: niet sms’en, niet WhatsAppen, geen foto’s maken, gewoon kijken.

Een uur met Barnett Newman
Redacteur Arjan Reinders bracht een uur door met Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III. Hij schreef over zijn ervaringen in Kunstbeeld: ‘Hier sta ik dan, voor het schilderij waar iedereen bang voor is. Links een strookje blauw en rechts een geel randje, en in het midden één groot vlak verzengend rood: fel, brutaal, in your face-rood. De suppoost kijkt niet op of om. Hij leest een of ander briefje dat op zijn schoot ligt. Wat valt er eigenlijk nog te beleven aan dit schilderij?

“Interessant experiment”
Zijn de Nederlandse musea klaar voor de Slow Art Challenge?
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, reageert: “Ik vind het een interessant experiment. Er wordt vaak beweerd dat moderne kunst veel uitleg nodig heeft. Maar uiteindelijk gaat het toch om jouw eigen ervaring met een kunstwerk. Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als mensen hun verwachtingen loslaten.” Ook in het Gemeentemuseum Den Haag zijn langzame kijkers welkom. Directeur Benno Tempel laat weten: “Ik ben heel nieuwsgierig naar de resultaten. Het lange kijken, concentreren en nadenken zullen bij de toeschouwer ongetwijfeld tot meer associaties leiden. En daarmee wordt de ervaring rijker. En dat is goed, want kunst verrijkt!” Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, zou graag de tijd hebben voor de Slow Art Challenge: “Ars longa, vita brevis, wil het gezegde. De mooiste illustratie hiervan is Rembrandts Portret van Titus (ca. 1653-1655). De mijmerende Titus leeft, het schilderij heeft bloed. Hij kijkt voor zich uit, al eeuwenlang. Hij heeft wat ik niet heb: alle tijd van de wereld.”

Meedoen aan de Slow Art Challenge?
Lees alles over de Slow Art Challenge in het maartnummer van Kunstbeeld, vanaf vrijdag 27 februari in de winkel. 

Over Kunstbeeld
Kunstbeeld gaat over kunst van nu. Het tijdschrift staat vol interviews, essays, handige tentoonstellingstips en sprankelende afbeeldingen. 





Kunstbeeld