Behoefte aan mentoren neemt toe


Drechtsteden, 20150225 -- De komende jaren dreigt een groot tekort aan vrijwillige mentoren. Daarom roept Marinka de Haan, zelf mentor, namens Mentorschap Nederland mensen op mentor te worden. Ze doet dat in een radiospotje dat van 23 februari tot en met 9 maart te horen is op NPO Radio 1 en Radio 2.

Ilse Cohen is één van de vrijwilligers van Mentorschap Midden Nederland. Zij doet dit werk omdat zij iets voor een ander wil betekenen. De komende jaren neemt de behoefte aan mentoren sterk toe.

''Toen ik werd benaderd voor Aliccia, had ik meteen het gevoel dat ik hier iets in wilde betekenen. Aliccia kan door haar verstandelijke beperking niet alle beslissingen zelf nemen. Daarom ben ik door de rechter benoemd als mentor.”

Culturele achtergrond
Mentoren zijn zowel vertrouwenspersoon als adviseur en wettelijk vertegenwoordiger. Voor Aliccia was het heel belangrijk dat haar mentor de Antilliaanse cultuur kent en begrijpt. Heel bijzonder is het om te zien hoe fijn Aliccia het vindt dat haar mentor ook haar moedertaal, Papiamento, spreekt.

"Vanuit mijn culturele achtergrond en kennis van de Antilliaanse cultuur begrijp ik hoe belangrijk familiebanden, cultuur en woordkeuze zijn", vertelt Ilse. "Ik kan de familie op de Antillen uitleggen hoe de zorg in Nederland  is geregeld en heb hen gebeld om te vertellen wat ik als mentor voor Aliccia kan betekenen. Als mentor waak ik voor de belangen van Aliccia en ik overleg ik bijvoorbeeld met haar zorgverleners.  Ik ben blij dat ik op die manier een steentje kan bijdragen aan het welzijn van Aliccia."

Veel mentoren nodig
Coördinator Edwin Herks verwacht dat de behoefte aan mentoren in de regio Drechtsteden en omgeving (valt onder het werkgebied Mentorschap Midden Nederland), de komende jaren zal oplopen. "Onze organisatie maakt begeleiding mogelijk voor iedereen die door zijn of haar ziekte of beperking niet goed voor zichzelf kan opkomen. De rechtbank benoemt onze mentoren om voor deze kwetsbare mensen besluiten te nemen over hun verzorging, verpleging en behandeling. Wij vinden het belangrijk dat de cliënt en diens mentor een goede vertrouwensband hebben. Daarom gaan onze mentoren geregeld bij hun cliënt op bezoek. De mentor voert ook regelmatig overleg met zorgverleners en behandelaars. Hierdoor kan de mentor kritisch meekijken naar de zorg die de cliënt ontvangt.

Wie net als Ilse echt iets voor een ander wil betekenen, kan ook mentor worden. Kandidaten krijgen via de regionale stichtingen professionele scholing en praktische begeleiding. Heeft u een mentor nodig of kent u iemand die een mentor nodig heeft? Op www.mentorschapmiddennnederland.nl kunt u meer lezen over mentorschap, onder andere praktijkvoorbeelden.  

Mentorschap op de radio

De komende jaren dreigt een groot tekort aan vrijwillige mentoren. Daarom roept Marinka de Haan, zelf mentor, namens Mentorschap Nederland mensen op mentor te worden. Ze doet dat in een radiospotje dat van 23 februari tot en met 9 maart te horen is op NPO Radio 1 en Radio 2.

Mentorschap Nederland is een vereniging van twaalf regionale stichtingen waar coördinatoren in dienst zijn die de mentoren werven, trainen, aan cliënten koppelen en begeleiden. De mentoren worden officieel aangesteld als vertegenwoordiger, belangenbehartiger, vertrouwenspersoon en adviseur van hun cliënt. De meeste mentoren hebben één, hoogstens twee cliënten. Daardoor kunnen ze persoonlijk betrokken zijn bij hun cliënt en hem of haar tijd en aandacht schenken.





Mentorschap Midden Nederland