Een schone buurt en geld voor de clubkas


Kunt u nog een rondje hardlopen, fietsen of wandelen met de hond zonder een leeg blikje, bananenschil of plastic flesje tegen te komen in de berm en op straat? Overal ligt zwerfafval. Zonde, want een schone omgeving is veel mooier, toch?

Draag bij aan schone buurten in Buren - word buurtjutter!

De gemeente wil dit probleem graag aanpakken en vraagt aan verenigingen een gebied in de buurt te adopteren en schoon te houden van zwerfafval. Hiervoor krijgt elke deelnemende vereniging geld. Dit kan oplopen tot 1.000 euro per jaar. In ruil daarvoor maakt elke vereniging met zo'n 10-20
personen vier keer per jaar hun gebied schoon van zwerfafval.

Daarnaast krijgt de vereniging nog meer om hun gebied schoon te houden, namelijk:

* de benodigde materialen zoals handschoenen, knijpers en vuilniszakken;
* de gemeente sluit een WA- en ongevallenverzekering af, zodat alle leden verzekerd zijn, mocht er iets gebeuren; en
* er wordt een informatiemiddag georganiseerd, waarbij de cooerdinator van de vereniging heldere instructies voor de opruimacties krijgt.

Wat vragen wij van de vereniging?

De vereniging stelt een groep samen van circa 10-20 mensen die een bepaald gebied in de gemeente Buren vier keer per jaar willen opruimen. Opruimen vindt plaats begin januari (actie Vuurwerk weg), eind maart (actie Voorjaarsschoonmaak), eind juni (actie Schoon op vakantie) en begin oktober
(actie Schoon voor de winter). Daarnaast vragen wij aan de vereniging om het onderwerp zwerfafval via de eigen communicatiekanalen in de vereniging onder de aandacht te brengen.

Aanmelden

Spreekt dit initiatief u aan, wilt u graag iets voor de gemeenschap doen en hier ook nog eens geld mee verdienen? Neem voor vragen of aanmelding contact op met Wim Kuster via het mailadres zwerfafval@buren.nl. We zien uw aanmelding graag voor 6 maart 2015 tegemoet!

Na aanmelding

Na uw aanmelding krijgt u van ons via de mail een informatieformulier. Op dit formulier geeft u aan in welke 3 voorkeursgebieden u wilt prikken, hoeveel jaren u wilt deelnemen en uw contactgegevens.
Aan de hand van de hoeveelheid aanmeldingen kijken we dan naar de verdeling van de gebieden. Op www.buren.nl > leven en werken > groen natuur en milieu > leefomgeving vindt u een kaart met daarop de gebieden waar u kunt prikken.

Buurtjutters Buren

Buurtjutters Buren is een project dat er op gericht is om op vier momenten in het jaar al het zwerfafval in de gemeente op te ruimen. Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Buren en IVN Gelderland. Het project loopt tot 2025.