Voorstelrondje Steunpunt de Kloostertuin


De komende weken stellen organisaties en personen zich voor die direct betrokken zijn bij de nieuwe taken van de gemeente. Deze nieuwe taken hebben betrekking op jeugdhulp, Wet maatschappelijke ondersteuning en werk en inkomen (Participatiewet). Op deze manier leert u de instantie of persoon
kennen, en weet u waarvoor u waar en bij wie terecht kunt.

Antoon Poppeliers, voorzitter van Stichting Steunpunt De Kloostertuin in HapertDit keer is het de beurt aan Antoon Poppeliers, voorzitter van Stichting Steunpunt De Kloostertuin in Hapert.

Samen vormen we met bestuur, beheer en gastvrouwen Stichting Steunpunt De Kloostertuin waarvan ik, Antoon Poppeliers, de voorzitter ben. In totaal telt ons steunpunt De Kloostertuin 89 vrijwilligers.
De Kloostertuin is een diensten- en ontmoetingscentrum voor alle senioren in Hapert. Wij brengen hier wonen, zorg en sociale ontmoetingen voor ouderen in een gebouw bij elkaar. Senioren komen hier onder andere om te kaarten, biljarten of te keuvelen. Andere bezoekers komen voor de
bloedprikpost of zorginstellingen (Buurtzorg, RSZK en ZuidZorg). Weer anderen komen voor georganiseerde activiteiten zoals dagopvang, kienen of rikconcours. Een belangrijk doel van ons is om ouderen de mogelijkheden te geven om langer zelfstandig te blijven wonen. Hulp van familie, buren,
vrienden en vrijwilligers is hierbij belangrijk. Aanvullend en indien nodig wordt er zorg en hulp geboden vanuit het steunpunt.

Als voorzitter ben ik er voor de bewaking van alle aspecten, ben ik het aanspreekpunt voor verschillende partijen en zorg ik voor een goede samenwerking tussen vrijwilligers. Ook werk ik mee aan welzijns- en zorgvoorzieningen, armoedebestrijding en het bijstaan van ouderen met zorgklachten.
Van alles wat, maar heel leuk.
Voor enkelen van ons binnen De Kloostertuin is er wat veranderd sinds de nieuwe taken van de gemeente er zijn. Zo heeft de veranderende zorg in de gemeente gevolgen voor de ouderenadviseurs, de clientondersteuners en belastinginvullers. Zij krijgen hiervoor regelmatig bijscholing.
Rondom de nieuwe taken en om de leefbaarheid van senioren te bevorderen hebben we met regelmaat contact gehad met de gemeente Bladel, alle zorginstellingen en het Gecooerdineerd Ouderen Werk. De lijnen zijn hierbij kort. Activiteiten of evenementen worden vaak ingezet om die leefbaarheid te
verbeteren. Een voorbeeld van zo'n evenement is de zorgmarkt voor senioren, die wij jaarlijks in samenwerking met Buurtzorg organiseren om ouderen voor te bereiden op de toekomst.
Ook leveren wij een belangrijke bijdrage aan het project `Dementievriendelijke gemeente Bladel', waarbij we onder andere licht dementerenden zolang mogelijk betrekken bij het werk van vrijwilligers.

Alle ouderen uit Hapert zijn van harte welkom bij ons. Het maakt niet uit hoe fit u bent en of u wel of geen zorg nodig hebt. Sociaal contact is onmisbaar en het bevorderen van deze contacten beschouwen zowel wij als andere welzijnsorganisaties, zoals Buurtzorg, RSZK en ZuidZorg, als kerntaak.

Naast het bevorderen van het sociaal contact, is De Kloostertuin een plek waar u vragen kunt stellen en/of uw verhaal kunt vertellen. Ook zijn wij er natuurlijk gewoon voor de gezelligheid en ontspanning. Met vragen kunt u ons bellen of u kunt binnenlopen bij De Kloostertuin. U kunt in dat
geval bij de beheerder uw vraag stellen. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Hiernaast zijn wij ook op maandag-, woensdag- en vrijdagavond, van 19.00 tot 22.00 uur, open voor ontmoetingsactiviteiten.

U bent altijd welkom in De Kloostertuin!

Antoon Poppeliers
Tel.: 0497-384174
Adres: Kerkstraat 21, Hapert
E-mail: info@kloostertuin-hapert.nl