Wijziging vrijstelling `code 95' per 1 juni 2015 voor C en D-rijbewi..


In Europa moeten beroepschauffeurs iedere vijf jaar 35 uur nascholing volgen om het vrachtauto- (C) en/of busrijbewijs (D) beroepsmatig te mogen gebruiken. Chauffeurs met een C en/of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955, waren tot op heden in Nederland vrijgesteld van deze nascholingsplicht.

Het bewijs van vakbekwaamheid (de zogeheten code 95) wordt bij deze groep chauffeurs automatisch op het rijbewijs aangebracht. De Europese Commissie heeft Nederland opgedragen om uiterlijk per 1 juni 2015 de regelgeving aan te passen. Per 1 juni 2015 vervalt dan ook deze vrijstelling. Deze
beroepschauffeurs moeten dan ook de nascholingsuren gaan volgen.

Tot 1 juni 2015 bestaat er voor deze groep chauffeurs nog de mogelijkheid om code 95 op het rijbewijs te verkrijgen via vroegtijdige verlenging of het vervangen van het rijbewijs. Daarna kan de code alleen nog worden verkregen door de nascholing te doen.

Om de code 95 te krijgen zonder de nascholing kunt u uw rijbewijs vervangen. Er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met dezelfde looptijd als het vervangen rijbewijs.

Normaliter bestaat ook de mogelijkheid om het rijbewijs te verlengen, met een nieuwe geldigheid. Voor een verlenging van de categorieen C en D is altijd een medische goedkeuring (middels een Eigen Verklaring) nodig. Echter de datum waarop gegarandeerd kon worden dat u een rijbewijs kunt
aanvragen zonder nascholing is inmiddels verstreken (1 maart 2015 moet de Eigen Verklaring bij het CBR ontvangen zijn). U kunt dit nog wel proberen. Hoe eerder, hoe meer kans, maar dit is op eigen risico. De kosten van een eigen verklaring zijn EUR 27,80.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de afdeling Samenleving van de gemeente Bunschoten, tel 14033 (5-cijferig telefoonnummer).