Milieu-educatieprojecten op de basisscholen in Sint-Oedenrode


RSS

In maart gaan voor alle groepen van de 7 deelnemende basisscholen de Milieu-educatieprojecten weer van start. Deze projecten zijn gekoppeld aan textielinzamelingen.
Ouderverenigingen mogen de opbrengsten van de textielinzamelingen gebruiken voor hun leerlingen op voorwaarde dat de basisscholen deelnemen aan de projecten.

De verschillende projecten

Bij de kleuters komt Jan "de vuilnisman" in de klas (een medewerker van de VanKaathoven Groep). Kinderen leren afval sorteren en afval scheiden, ook is er aandacht voor zwerfafval.

De leerlingen van de groepen 3 krijgen bezoek van mannen van de gemeentewerf. De leerlingen bouwen een stuk van de riolering na en kunnen met een speciale camera in de "riolering" kijken. De leerlingen zien wat er zoal in de riolering terecht komt. Zwerfafval in het riool is een doorn in het
oog en veroorzaakt regelmatig storingen aan het rioolsysteem. Hier krijgen leerlingen ook te horen hoe je zwerfafval kunt voorkomen.

De leerlingen van de groepen 4 gaan op bezoek bij de Waterzuiveringsinstallatie aan de Boskantseweg (Waterschap De Dommel). Hier krijgen zij een rondleiding over het terrein en zien zij wat de installatie aan vuil moet verwerken.

De leerlingen van de groepen 5 gaan voor uitleg en een rondleiding naar de gemeentelijke Milieustraat. Ze zien dat je veel afval gratis kunt afvoeren en dat afval dumpen in de natuur extreem slecht is.
Ook krijgen de leerlingen inzicht in de "dode hoeken" van de vuilophaalwagen wat vanzelfsprekend voor alle vrachtwagens geldt.

De leerlingen van de groepen 6 gaan op bezoek bij Kringloopwinkel `d'n einder'. Hier krijgen zij uitleg over het scheiden en beperken van afval. Ook hergebruik van afval komt onder de aandacht. Bovendien komt het vrijwilligerswerk ter sprake en het grote maatschappelijke belang daarvan.

De leerlingen van de groepen 7 en 8 sluiten aan bij het "Duurzaam Rooi-"project. Dit project heeft de Ahrend fabriek samen met Erfgoed Brabant ontwikkeld. Hier mogen de leerlingen een kijkje nemen in de keuken van Ahrend en ervaren zij dat men duurzaam produceert.

De inhoud van alle projecten zijn afgestemd op de interesses en leeftijden van de leerlingen.

Deze milieu-educatieprojecten hebben als doel de leerlingen meer bewust te maken van de noodzaak van:

* een schoon milieu;
* minder zwerfafval;
* verschillende afvalstromen;
* het hergebruik van afval.

Afsluiting

De afsluiting van de projecten vindt in de week voorafgaand aan de Nationale Schoonmaakdag plaats (28 maart). De leerlingen ruimen het zwerfvuil in en om de school op.