Geen illegale 'gokzuilen' aangetroffen in Groningen


"In de stad Groningen zijn tijdens inspecties nog geen illegale `gokzuilen' aangetroffen. Ook zijn geen meldingen of anonieme tips ontvangen dat dergelijke activiteiten ergens plaatsvinden." Dat is het antwoord van het college op vragen van de Christen Unie over verboden gokzuilen.

De Kansspelautoriteit roept gemeenten op om alert te zijn op de aanwezigheid van deze zuilen.

Illegaal
Het woord gokzuil is eigenlijk een misleidende omschrijving. Meestal gaat het om een laptop die ergens achter of op een bar is geplaatst en waarmee illegaal word gegokt. De afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, die in de gemeente Groningen op basis van de Kansspelverordening de
Wet op de kansspelen uitvoert, doet gemiddeld twintig inspecties per week bij horecabedrijven.

Inspecties
Daarnaast bezoeken de toezichthouders bedrijven als er bijvoorbeeld klachten of vragen over zijn. Ook komen ze regelmatig in belwinkels waar gekeken wordt naar deze verboden gokzuilen. Tijdens deze bezoeken is geen enkele gokzuil aangetroffen of ernstige overtredingen geconstateerd.

`Vriendelijke fase'
Lichtere onregelmatigheden komen af en toe wel voor. Bijvoorbeeld verlopen vergunningen, onjuist geplaatste gokkasten of onvoldoende toezicht op gokverslaving. Deze onregelmatigheden worden doorgaans in de eerste fase van toezicht - de zogenaamde `vriendelijk fase' - opgelost.

Deze ervaringen geven geen aanleiding om het toezicht te intensiveren. De oproep van de Kansspelautoriteit is wel reden om het fenomeen gokzuil kritisch in de gaten te houden.



Gepubliceerd op: 25-02-2015 15.45 uur; Laatst gewijzigd op : 25-02-2015 15.55 uur