NWO-subsidie voor onderzoek naar vertrouwen in Big data


25 februari 2015

Ronald Stolk (LifeLines) krijgt van NWO subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop (technische) innovaties de perceptie van `Big data' positief kunnen beinvloeden. De subsidie komt uit het NWO-programma "Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI)" en bedraagt EUR 468.000,-.

Het verzamelen en analyseren van Big data, het combineren van bestanden met persoonlijke gegevens op uiteenlopende terreinen (consumptiegedrag, internet zoekgedrag etc.), biedt zowel maatschappelijke als individuele voordelen. Maar veel mensen hebben het idee dat hun gegevens hierdoor 'gewoon
op straat' liggen en voelen zich daardoor kwetsbaar.

In deze studie wil Stolk onderzoeken hoe ethische en psychologische aspecten (zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging) samenhangen met de perceptie van deze zogeheten `Big data'. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht
krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beinvloeden - in het bijzonder op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. De studie gaat vier jaar duren.