VVD: de provincie ligt op koers!


Door Wieneke Groot, Fractievoorzitter op 25 feb 2015

Een deel uit de bijdrage van de VVD tijdens de bespreking van de Eindbalans van het College van Gedeputeerde Staten in de Provinciale Statenvergadering van 25 februari jl. VVD-fractievoorzitter Wieneke Groot: "De vraag of we te onderdanig zijn geweest bracht mij bij onze kerntaak : als
provinciale staten bepalen wij in hoofdlijnen het beleid van de provincie en controleren we Gedeputeerde Staten. De uitdaging was een bestuursstijl neer te zetten die doelgerichter en flexibeler was dan ervoor en die daardoor slagkracht had. Dat wilden de coalitiepartijen bereiken.

Hoe? ... door een frisse wind te laten waaien in het Huis der provincie, geen gure wind. Een wind bij waar je gaat denken in kansen, oplossingsgericht. Door de belangen en behoeften van de Gelderlanders centraal stellen, niet de ego's van politici of bestuurders. En het moest ook een wind zijn
waarmee de bestuurders de samenleving meer zouden betrekken dan afstoten.

De coalitie wilde vier uitdagingen ,---- ik lees maatschappelijke problemen ---- aanpakken:

1. De bereikbaarheid vergroten van steden
2. Het hoofd bieden aan de economische crisis
3. De mobiliteit vergroten
4. Het stedelijk en landelijk gebied ontwikkelen

Het resulteerde in een realistisch programma, zowel financieel als qua uitvoering.Daarbij hielden we als Staten wel continu de vinger aan de pols om bij te kunnen stellen indien nodig.

Voorzitter, het college heeft circa 4 miljard geinvesteerd in de economie en daarmee zaken bereikt - ik noem de A15 bestuursovereenkomst, natuurbeleid, topfonds Gelderland---- maar ook innovaties gestimuleerd bij ondernemers en ondernemerschap in de culturele sector gestimuleerd.

Maar de afgelopen vier jaren zijn ook gemeenten financieel ondersteund en is vorm gegeven aan de warme overdracht van de jeugdzorg. En dit alles vanuit de grondhouding: it takes two to tango. De samenleving betrekken en niet afstoten.

Er zijn zaken gerealiseerd en ambities gesteld: de rollende agenda deed haar intrede en de primeur daarvan ging naar de omgevingsvisie. We zochten de samenwerking met mensen die dingen wilden waarbij we leerden dat het belangrijke aandachtspunt daarbij is dat we duidelijkheid moeten geven aan
iedereen over het proces.

....

Door 220 miljoen te investeren in de stad en regiocontracten en in de sleutel-projecten is er door de cofinanciering in totaal 1 miljard euro in de economie geinvesteerd .

Belangrijke doelen waren regionale structuurversterking en regionale samenwerking. En de projecten moesten een oplossing voor de lange termijn bieden met een behoorlijke economische impact. De absolute voorwaarde van een eigen bijdrage van 50% is gehandhaafd en dat is een goede zaak. Doordat
partijen zich aan deze afspraak hebben gehouden blijkt hun betrokkenheid. Chapeau voor dit college dat niet gezwicht is om financieel meer bij te dragen en de rug recht te houden."

De complete bijdrage van de VVD vindt u hier.