Nederlandse première American Sniper in Den Haag

PERSBERICHT:

Amsterdam, woensdag 18 februari 2015

Nederlandse première AMERICAN SNIPER in Den Haag

Amsterdam, 18 februari 2015 – Warner Bros. Pictures organiseert in samenwerking met het ministerie van Defensie op woensdag 25 februari de Nederlandse première van AMERICAN SNIPER in Den Haag bij Pathé Buitenhof. De film, geregisseerd door Clint Eastwood vertelt het waargebeurde verhaal van scherpschutter Chris Kyle. De voor 6 Oscars® genomineerde film is een van de meest besproken films van het moment en is een groot succes in Amerika. De première van de film zal plaatsvinden in aanwezigheid van Nederlandse militairen en speciale gasten van de Koninklijke Landmacht waaronder de Ridders Militaire Willemsorde majoors Marco Kroon en Gijs Tuinman, verschillende BN’ers en andere genodigden.

VS correspondent Charles Groenhuijsen is gastheer van de avond en zal een inleiding geven vooraf aan de vertoning van de film. De commandant van het Korps Commando Troepen van de Koninklijke Landmacht, Kolonel Jan Swillens, zal een toelichting geven over Nederlandse Special Forces, waarom we deze snipers hebben, en wat het werk als SF scherpschutter zo moeilijk maakt.

In American Sniper, geregisseerd door Clint Eastwood, vertolkt Bradley Cooper de rol van Chris Kyle, de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Maar er zit meer achter deze man dan alleen zijn talent als scherpschutter. U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam “Legend”. Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet en hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: Nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

Tweevoudig Oscar-genomineerde Bradley Cooper (“Silver Linings Playbook” en “American Hustle”) voert de cast aan, waarin onder meer Sienna Miller (“The Girl”), Jake McDorman, Luke Grimes, Navid Negahban, Keir O’Donnell, Cory Hardrict en Erik Ladin. Een film van Warner Bros. Pictures en Village Roadshow Pictures.

AMERICAN SNIPER is vanaf 5 maart 2015 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Voor meer informatie: www.americansniper.nl