Flinke aanpak overlast jongeren

24-2-2015 - Flinke aanpak overlast jongeren

GEMEENTE IS OVERLAST BIJ GEMEENTEHUIS BEU

Hoogerheide - De gemeente is de overlast van jongeren beu en pakt in samenwerking met politie en jongerenwerker overlast van jongeren in en om het gemeentehuis stevig aan. Dit meldde burgemeester Steven Adriaansen dinsdag tijdens een persbijeenkomst.

In en rondom het gemeentehuis in Hoogerheide wordt al geruime tijd overlast ervaren die veroorzaakt wordt door hangjongeren. Voorbeelden van overlast zijn: brandstichting in leeskamer gemeentehuis; fietsende jongeren in centrale hal gemeentehuis; toebrengen van ruitschade gemeentehuis; geluidsoverlast in en om het gemeentehuis en uitschelden van buurtpreventieteamleden.

Aanpak

Burgemeester Adriaansen en wethouder jeugd Lars van der Beek hebben allereerst het initiatief genomen om in overleg te treden met partijen die betrokken zijn. Dat zijn naast de gemeente, de jongerenwerker, politie en Zorg- en Veiligheidshuis. In dit overleg is bepaald hoe er samen de overlast wordt aangepakt. "Door deze samenwerking kunnen we optimale slagkracht bereiken", aldus Steven Adriaansen.

Een van de acties uit het overleg was in gesprek gaan met de jongeren. Dit heeft in januari plaatsgevonden waarbij zo'n 15 jongeren aanwezig waren. Deze bijeenkomst is als zeer zinvol ervaren. Zowel burgemeester Adriaansen als wethouder jeugd Lars van der Beek hebben het gevoel dat er goede afspraken zijn gemaakt. Helaas was een aantal jongeren, die juist de kern van problematiek veroorzaken, niet bij de bijeenkomst aanwezig.

Vervolgstappen

Door opvallend en onopvallend toezicht door de gemeentelijke handhavers en politie is in kaart gebracht wie de overlastgevers zijn. Tegen de overlast gevende jeugd wordt opgetreden waarbij de tolerantiegrenzen zeer laag zijn. Er wordt direct en zonder waarschuwing bekeurd of een HALT-verwijzing uitgeschreven. Daarnaast zal de burgemeester bij excessen een gebiedsverbod toepassen.

Brief naar ouders

Steven Adriaansen: "als burgemeester vind ik het belangrijk om deze stappen ook mede te delen aan de ouders van de betrokken jeugd. Het is immers mogelijk dat er de komende tijd vaker om legitimatiebewijzen van jongeren wordt gevraagd. Daarom verstuur ik deze week, samen met de politiechef, een brief aan de ouders van jongeren die zich in de afgelopen tijd hebben opgehouden rondom het gemeentehuis. Met deze brief willen wij NIET stellen dat de zoon of dochter daadwerkelijk voor overlast zorgt. We willen de ouders informeren over de situatie en aangeven dat gemeente en politie onderzoeken wie overlastgevers zijn en deze aanpakken."

"We gaan de overlast stevig aanpakken. Waarbij de kracht zit in de gezamenlijkheid van de diverse partners. We handelen onder het moto `high trust high penalty'. De jongeren die geen overlast veroorzaken zijn daardoor altijd welkom", besluit Steven Adriaansen.

Informatie

Ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen kunnen contact opnemen met Centrum voor Jeugd en Gezin via telefoonnummer 140164.