Veel kansen voor Smart Industry in Oost Nederland

De vierde industriele revolutie, zo staat de ontwikkeling van de Smart Industry al bekend in Duitsland. Op 9 februari werd in Deventer het rapport `Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland gepresenteerd. Meer dan 200 ondernemingen uit Overijssel en Gelderland hebben meegewerkt aan het rapport dat bedrijfsleven en overheid bewust moet maken van de grote kansen die Smart Industry biedt voor toekomstige economische groei en werkgelegenheid.

Veel kansen voor Smart Industry in Oost-Nederland

Volgens het rapport is Oost-Nederland `goed gepositioneerd' om de transitie naar Smart Industry te maken. Dit vanwege de aanwezigheid van een sterke HTSM-kennisinfrastructuur (hightech systemen en materialen), een hightech maakindustrie en een uitgebreide traditionele maakindustrie (metaal, kunststof en textiel). Bedrijven in Oost-Nederland verwachten dankzij Smart Industry onder meer kostenefficienter te kunnen produceren door verbeterde ketenintegratie. De geografische ligging nabij Duitsland wordt gezien als extra voordeel om kansen te verzilveren.

Ondervraagde bedrijven denken dat ze met Smart Industry een belangrijk concurrentievoordeel kunnen behalen. Veel ondervraagde mkb'ers geven echter nu nog aan dat het ze aan de juiste kennis ontbreekt. Grote bedrijven zien problemen bij de acceptatie van nieuwe (smart)businessmodellen binnen de keten en vinden dat de overheid de transitie met financiering moet versoepelen. Van de ondervraagde kleine en middelgrote bedrijven zegt bijna 40% over te weinig kapitaal te beschikken om noodzakelijke investeringen te kunnen doen.

Wat is Smart Industry?

Smart Industry is het koppelen van geavanceerde ICT aan productieprocessen binnen de bedrijfsketen met als resultaat veel efficientere en slimmere productieprocessen, producten en ondernemingsmodellen die beter en sneller op de behoeften van de markt kunnen inspelen. De opstellers van de Oost-Nederlandse agenda zien behalve kansen voor de eigen hightech maakindustrie ook mogelijkheden voor de voedingsindustrie, gezondheidszorg en energie- en milieusector. Belangrijke thema's zijn onder meer het vergroten van de bewustwording (en daarmee de kennis) over Smart Industry, het verbinden van initiatieven, het bouwen aan business cases, het versnellen van startups en het ontwikkelen en delen van kennis in zogeheten fieldlabs, proeftuinen en open innovatiecentra.

Het initiatief voor de actieagenda is genomen door de beide provincies in nauwe samenwerking met de volgende kennispartners en ondernemersorganisaties: Oost NV, Kennispark Twente, TNO, FME, VNO-NCW Midden, Kamer van Koophandel, de Koninklijke Metaalunie, de regionale centra voor technologie, Kennispoort Zwolle en Stedendriehoek Innoveert.