Speech minister-president Rutte bij de onthulling van de miljoenste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck Speech van minister-president Mark Rutte bij de onthulling van de miljoenste in Eindhoven

Toespraak | 25-02-2015

Speech van minister-president Mark Rutte bij de onthulling van de miljoenste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck, 25 februari 2015

Allereerst wil ik u, mijnheer Schippers, en u allemaal van harte feliciteren. De miljoenste Eindhovense Daf truck is een mijlpaal om trots op te zijn. Ik weet uit ervaring dat je de vrachtwagens van DAF werkelijk overal ter wereld tegen komt. Ook de veel oudere serienummers. En dat bewijst maar weer hoe hoog en consistent de kwaliteit is van de vrachtwagens die hier sinds 1949 worden gemaakt. Complimenten.

Het is echt mooi om te zien hoe DAF door de jaren heen het DAF is gebleven dat Huub en Wim van Doorne groot hebben gemaakt. Dat wil zeggen: hoog-innovatief, een koploper in de branche en internationaal gericht. Maar ook: een bedrijf dat geworteld is in Eindhoven en dat met beide benen op de grond staat, in het besef dat het morgen weer beter moet dan vandaag om de concurrentie een stap voor te blijven. Die ambitie spat er echt vanaf en dat is prachtig.

DAF levert het bewijs dat de maakindustrie in Nederland wel degelijk toekomst heeft. Het klopt dat andere landen vaak goedkoper kunnen produceren. Maar bij het maken van high tech producten, komt meer kijken dan alleen de prijs. Dan zijn het toch vooral kennis, kunde en kwaliteit die de kassa doen rinkelen. Dat geldt voor de moderne trucks die hier van de band rollen, maar het geldt ook voor de producten die uw buren bij ASML, NXP en Philips maken.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van ING dat de maakindustrie in ons land sneller groeit dan in bijna alle andere landen om ons heen. En wie in deze regio om zich heen kijkt, kan zich daar moeilijk over verbazen.

DAF is als uithangbord van de Brainport Eindhoven dus ook onderdeel van een heel bijzonder economisch succesverhaal. Wie herinnert zich nog de lichte paniek toen Philips een jaar of 15 geleden besloot om het hoofdkantoor naar Amsterdam te verhuizen? En ook DAF heeft zijn moeilijk jaren gekend. Maar dat is allemaal geschiedenis. Het internationale zakenblad Forbes noemde Eindhoven nog niet zo lang geleden simpelweg de meest inventieve stad ter wereld. En er is zelfs een Amsterdamse wethouder geweest die in een interview over slimme regio's zei dat Amsterdam eigenlijk Eindhoven-Noord is. Ik bedoel maar...

De miljoenste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck is het miljoenste bewijs dat het recept van de broers Van Doorne nog steeds werkt: blijven innoveren, blijven groeien en vooral: blijven investeren in kennis en mensen, die trots zijn op het product dat ze maken en het bedrijf waar ze werken.

Nu heb ik me laten vertellen dat Huub van Doorne, die natuurlijk nooit om een creatief idee verlegen zat, daar behoorlijk ver in kon gaan. Zo werd in 1964 de 10.000e DAF personenwagen - die met pientere pookje - verloot onder het personeel. Dat was natuurlijk een pracht van een bonusregeling. Maar helaas, dames en heren, de miljoenste DAF-Truck is al verkocht aan de heer Revesz van de Revesz Group uit Hongarije. Ik ga hem zo met alle soorten van genoegen de sleutel overhandigen. Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.