Sybrand Buma 'Aan de kiezers': #MulderOnderneemt

24/02/2015

Sybrand Buma 'Aan de kiezers': #MulderOnderneemt

Ondernemen is kansen en mogelijkheden zien waar anderen alleen in risico's en bedreigingen denken. Het wereldconcern AHOLD begon toen de Zaanse kruidenier Albert Heijn het aandurfde om een tweede winkeltje in Purmerend te openen. De multinational Philips begon toen Gerard Philips in 1891 met zijn vader in een leegstaande fabriekshal in Eindhoven gloeilampen gingen maken. Gerard Philips en Albert Heijn durfden en droomden.

Ondernemers klagen niet. Daar hebben ze geen tijd voor. Zij leggen hun ziel en zaligheid in de ontwikkeling van hun bedrijf. Ze nemen risico's omdat ze geloven in hun idee. Zo zorgen ondernemers voor banen, innovatie en groei.

Zo was het honderd jaar geleden. En zo zou het ook nu moeten zijn. Maar de werkelijkheid is dat vooral kleinere ondernemers en familiebedrijven steeds verder in de knel komen. Ze dromen en ze durven nog wel. Maar het lijkt wel over de overheid hen vooral tegenwerkt. De regel- en lastendruk neemt alleen maar verder toe. Het buitenlandse grootbedrijf vindt bij het kabinet vaak een gewillig oor. Zij weten de weg in Den Haag en krijgen belastingvoordelen waar kleine ondernemingen alleen maar van kunnen dromen. Het MKB is te vaak het kind van de rekening.

Een simpel voorbeeld. Een ondernemer die zijn eenmanszaak wil uitbreiden komt snel in de problemen als hij een van zijn nieuwe medewerkers bij ziekte twee jaar loon moet blijven doorbetalen. Het is de grootste klacht van mkb-ers als het gaat om regelgeving die het ondernemen bemoeilijkt. Deze regeling is op zich goed en voor grote bedrijven ook haalbaar. Maar voor een kleine ondernemer is het risico te groot, als hij of zij deze werknemer bij ziekte twee jaar moet doorbetalen.

Het begin van economisch herstel ligt in de herwaardering van de ondernemer. Als het de winkelier op de hoek of de startende internetondernemer weer goed gaat, gaat het goed met ons land. Het bord `verhuurd' op het winkelraam is een teken van nieuw vertrouwen. Het MKB is de banenmotor van Nederland.

En kleine ondernemers zijn het hart van de regio. Ze zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar organiseren ook de sinterklaasintocht en sponsoren de plaatselijke voetbalclub. Ze zijn dus niet alleen de motor van onze economie maar ook het cement voor het functioneren van de lokale samenleving.

De afgelopen twee jaar heb ik gesproken met familiebedrijven, winkeliers en andere ondernemers, vaak starters. Zij vertelden van hun dromen en hun zorgen. Over de problemen om nieuw krediet te krijgen, over steeds weer nieuwe regels uit Den Haag, de concurrentie met grote bedrijven.

In de Tweede Kamer maakt MKB-woordvoerder Agnes Mulder zich namens het CDA sterk voor de beperking van de loondoorbetaling bij ziekte; voor nieuwe vormen van kredietverlening aan het MKB in de vorm van kredietunies en voor een premievoordeel voor startende ondernemers die nieuwe medewerkers in dienst nemen. Hiermee kunnen mkb-ers de motor van de Nederlandse economie blijven.

Mulder onderneemt en heeft een aanpak die werkt! Wilt u meer weten over de MKB agenda van het CDA, kijk dan op de speciale website www.cda.nl/mulderonderneemt.