CDA: hooligans moeten opdraaien voor schade rellen

25/02/2015

CDA: hooligans moeten opdraaien voor schade rellen

Vorige week hebben hooligans van Feyenoord enorme schade aangericht in het centrum van Rome. Peter Oskam, woordvoerder Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer, vindt dat de schade die is aangericht door hooligans niet op de belastingbetaler afgeschoven mag worden, zelf niet tijdelijk, zoals is voorgesteld door VVD, PvdA en D66 in de Eerste Kamer. Hij benadrukt dat politie en justitie alles moeten doen om te achterhalen wie de relschoppers waren en zij de schade rechtstreeks moeten terug betalen. Het CDA is daarom ook tegen een voorschot door de staat, waarvan we maar moeten afwachten of al het geld daadwerkelijk terug betaald wordt. Oskam: we mogen vandalisme niet belonen, het zou absurd zijn dat we dit van belastinggeld gaan betalen of voorschieten.'

In het vragenuurtje in de Tweede Kamer heeft Oskam minister Opstelten voorts opgeroepen alles in het werk te stellen om nieuwe onlusten rond wedstrijden te voorkomen, in samenwerking met gemeenten, clubs en de KNVB. Dit ook met het oog op de aanstaande risicowedstrijd in Rotterdam waar supporters van AS Roma zullen zijn. Hierbij denkt Oskam onder meer aan extra inzet van politie het tijdelijk vastzetten van hooligans van Feyenoord die in Rome geweld hebben gepleegd.

Peter Oskam was zelf scheidsrechter in het betaald voetbal, officier van Justitie (waaronder voetbalofficier) en rechter.