Perslucht: stille energievreter met besparingspotentieel

Gepubliceerd op: 25 februari 2015 | Gewijzigd op: 25 februari 2015

Perslucht is onmisbaar in veel industriele processen, maar kan bij onjuist gebruik een stille energievreter zijn. Kisuma Chemicals nam het persluchtgebruik uitgebreid onder de loep. Het resultaat: een enorme energiebesparing van duizenden euro's. En dat dankzij simpele aanpassingen met een minimale investering.

Kisuma produceert magnesiumverbindingen voor diverse toepassingen in de kunststofverwerkende industrie. Het productieproces bevat 5 persluchtcompressoren. Na onderzoek ontdekt Kisuma dat de persluchtcompressoren lucht laten weglekken, niet optimaal samenwerken en een onnodig hoge luchtdruk gebruiken. En dat levert een hoop rendementsverlies op.

Proces doorlichten

Bert-Jan Velthuis, proces engineer bij Kisuma: "We hebben het hele proces doorgelicht. Zo kwam het voor dat er meer perslucht naar kleppen of filterpersen ging dan nodig. Door dat gebruik terug te schroeven, gaat nu geen lucht meer verloren. En doordat de draaitijd vermindert, besparen we ook op onderhoudskosten. Voor de luchtdruk gebruiken we nu 5,5 bar ten opzichte van 7 bar daarvoor. Dat is een systeemdrukverlaging van maar liefst 30%."

Meten is weten

Kisuma liet een gespecialiseerd bedrijf komen om alle lekken te detecteren. Velthuis: "Als je niets doet aan een lek van 2 millimeter, kost je dat ongeveer EUR 2,50 per dag. Vaak gaat het om meerdere lekken, dus dat kan flink oplopen. Lekdetectie en de bijkomende reparaties kostten ons zo'n EUR 2.500: tel uit je winst."

Besparing

Met het aanpakken van het persluchtgebruik bespaart Kisuma ongeveer EUR 62 per dag. Er zijn nog maar 2 van de 5 compressoren actief. Daarvan is er een vol in gebruik en de tweede alleen wanneer nodig. De overige 3 compressoren staan uit.

Efficiente persluchtvoorziening

In augustus 2014 publiceerde RVO.nl een update van het Best Practice Document Persluchtinstallaties. Daarin staan de belangrijkste aspecten voor een efficiente persluchtvoorziening beschreven. RVO.nl-adviseur Jac Van Trijp: "Perslucht is een van de belangrijkste thema's voor MJA-bedrijven. Veel ondernemers weten niet dat ze met perslucht heel eenvoudig veel energie en kosten kunnen besparen. Daar komt bij dat de terugverdientijd heel kort is."

De Meerjarenafspraken Energie-efficiency zijn overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven, instellingen en gemeenten. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert met deze afspraken het effectiever en efficienter inzetten van energie.

Het volledige artikel verscheen in de EnergieGids, februari 2015.

Download:

* Best Practice Document Persluchtinstallatie PDF document | 537,53 KB

Zie het origineel.