Mona Keijzer: geef meer kerken de status van rijksmonument

25/02/2015

Mona Keijzer: geef meer kerken de status van rijksmonument

Er worden in Nederland nauwelijks gebouwen van na 1945 als monument aangewezen door de overheid. Daardoor dreigen veel leegstaande kerken te worden gesloopt. Het CDA wil daarom dat minister Bussemaker van Cultuur meer ambitie toont als het gaat om het aanwijzen van nieuwe monumenten van na 1945.

CDA woordvoerder Cultuur Mona Keijzer: "Ik mis een visie van deze minister op de naoorlogse bouw. Ze laat het nu te veel over aan de lokale overheid, maar vaak hebben alleen grotere gemeenten de capaciteit voor een monumentenbeleid, omdat zij daarvoor de expertise in huis hebben. Maar daar mag het niet van afhangen. Beeldbepalende gebouwen zoals kerken, naoorlogse fabrieken en kantoren van na 1945 zou de minister veilig kunnen stellen door bijvoorbeeld 5 of 10 naoorlogse panden per jaar per categorie als rijksmonument aan te wijzen."

Als de minister niet met dergelijke aanwijzingen komt dreigen o.a. de volgende kerken te verdwijnen: de Goddelijke Voorzienigheidskerk in Vlijmen (1961, met unieke glas-in-loodramen), de Blijde Boodschapkerk in Kerkrade (een bijzondere, modernistische kerk uit 1963), de Christus Koningkerk in Hoensbroek (1962, uniek vanwege de vooruitstrevende prefab-bouwmethode) en de Salvatorkerk in Amsterdam (1970, ook een vernieuwend, modernistisch kerkgebouw). Karakteristieke gebouwen zoals kerken en kantoren zijn volgens Keijzer vaak het enige wat onderscheidend is in een buurt. "Natuurlijk begrijp ik dat je niet alles kunt behouden, maar je moet wel een visie hebben op deze bouwperiode."

Wat het CDA betreft moeten ook gebouwen van na 1965 als rijksmonument worden aangewezen. Uit deze periode is nog geen enkel gebouw bestempeld als rijksmonument. Ook voor deze periode vraagt het CDA de minister om beleid te ontwikkelen.