Het Concertgebouw presenteert eigen programmering nieuwe seizoen

P e r s b e r i c h t

De Stem en Sterren blikvangers seizoen 2015-2016

Het Concertgebouw presenteert eigen programmering nieuwe seizoen

Amsterdam, 25 februari 2015 – In het seizoen 2015-2016 staat het gezongen en gesproken woord centraal. Vocale wereldsterren Renée Fleming en Joyce DiDonato zingen nieuwe programma’s en Cecilia Bartoli en Rolando Villazón delen voor het eerst samen het concertpodium. Als extra ingrediënt van bestaande series en als rode draad van een nieuwe concertreeks is er ‘De Stem van …’. In deze serie vertelt pianist Alfred Brendel over zijn muzikale drijfveren. Thomas Quasthoff draagt voor uit de poëzie van Heinrich Heine en Florian Boesch vertolkt liederen van de dichter.

Pianist Julius Drake neemt voor zijn liederenproject rond Schumanns annus mirabilis 1840 vocalisten als Ian Bostridge, Sarah Connolly en André Morsch mee. De serie Tijdgenoten staat in het teken van de vocale composities van Arvo Pärt, die dit najaar zijn tachtigste verjaardag viert.

Vanzelfsprekend biedt het nieuwe seizoen ook veel instrumentale muziek. Bernard Haitink vervolgt zijn samenwerking met het Chamber Orchestra of Europe met op het programma maar liefst drie concerten met de symfonieën en soloconcerten van Schumann. Iván Fischer concentreert zich met het Boedapest Festival Orkest op ‘Mozarts laatste jaar’ en Gustavo Dudamel treedt op met zowel de Wiener Philharmoniker als het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Renaud Capuçon en Jean-Guihen Queyras stelden voor de Spotlightseries elk hun eigen programma samen. Het Concertgebouw is daarnaast vereerd om opnieuw solisten als Janine Jansen, Vadim Repin en Maria João Pires te mogen verwelkomen.

Samenwerkingen

De 27ste editie van de Robeco SummerNights gaat op zaterdag 27 juni 2015 van start met een optreden van de Britse soul singer-songwriter Laura Mvula met het Metropole Orkest. In juli en augustus vinden meer dan 80 concerten plaats in de genres klassiek, pop, comedy, jazz, film- en wereldmuziek. Het randprogramma van de Robeco SummerNights is deze zomer nog rijker dan in voorgaande jaren. De samenwerking tussen Robeco en Het Concertgebouw is onlangs opnieuw verlengd en wordt voortgezet tenminste tot en met 2018. Zie www.robecosummernights.nl Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS en gesponsord door zorgverzekeraar Menzis, beleeft zijn 21e editie. In de reeks concerten zijn onder meer optredens gepland van Jaap van Zweden en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en violist Leonidas Kavakos, die tijdens een concert met het Radio Filharmonisch Orkest zowel zal dirigeren als vioolspelen.

Met MOJO Concerts werkt Het Concertgebouw samen op het gebied van jazzconcerten in de Grote Zaal. Optredens staan gepland van o.a. trompettist Ibrahim Maalouf en bassist Avishai Cohen.

Bijzondere projecten

De Amerikaanse componist Huang Ruo is in het seizoen 2015-2016 composer-in-residence van Het Concertgebouw. In totaal komt Huang Ruo drie maanden naar Amsterdam om te werken aan een compositie die in het seizoen daarop in de concertzaal in première zal gaan. In 2015 start Het Concertgebouw met middagconcerten op doordeweekse dagen. Het Middagconcert vindt plaats in de Grote of Kleine Zaal, duurt ongeveer een uur en heeft geen pauze. Rondom Het Middagconcert zijn speciale arrangementen verkrijgbaar, zoals een lunch vooraf of thee & taart na afloop van het concert.

Het Concertgebouw maakt werk van duurzaamheid. In het streven naar een verlaging van het energieverbruik met 40% in vijf jaar en een afvalreductie van 25% zijn inmiddels grote stappen gezet. In zijn ‘groene missie’ wordt Het Concertgebouw tot 2017 financieel ondersteund door de BankGiro Loterij met een bedrag van 500.000 euro per jaar.

Educatie en Participatie

In januari 2016 vindt de lancering plaats van Kazoo, een doorlopende digitale leerlijn muziek voor basisscholieren van groep 1 t/m 8 die Het Concertgebouw ontwikkelt samen met de educatieve uitgeverij Blink. Naast dit ambitieuze project presenteert Het Concertgebouw ook tal van eigen kinderconcerten en educatieprojecten voor scholieren uit het primair en voortgezet onderwijs. Jaarlijks komen zo ongeveer 30.000 kinderen in het Concertgebouw. Voor volwassenen bestaat het educatieve aanbod uit verschillende cursussen op het gebied van (klassieke) muziek.

Muziek in uw testament

Muziek in uw testament heet het nieuwste initiatief van Het Concertgebouw Fonds dat de concertliefhebber informeert over de mogelijkheid via een legaat of erfstelling bij te dragen aan een veilige toekomst van Het Concertgebouw. Sinds de oprichting in 1882 (opening in 1888) is Het Concertgebouw een voor 95% privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving.

De verkoop van concertseries voor seizoen 2015-2016 gaat van start op vrijdag 27 februari a.s. om 10.00 uur via www.concertgebouw.nl of via de ConcertgebouwSerielijn 020-3059977.

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl