Hardrijder moet rijbewijs inleveren en cursus volgen | politie.nl


Laatste update:
26-02-2015 | 10:08

Vijfhuizen, Halfweg, Haarlem - Tijdens hun surveillance met een onopvallende videoauto hebben agenten dinsdagmiddag en -avond drie hardrijders aan de kant gezet. Tegen alledrie is proces-verbaal opgemaakt.

Een van de hardrijders, een 31-jarige Haarlemmer, reed 57 km per uur te snel over de N208 in Overveen en moest direct zijn rijbewijs inleveren. De man is daarnaast aangemeld voor een EMG cursus bij het CBR.
De overige twee hardrijders, een 45-jarige automobilist en een 34-jarige motorrijder, werden op de N205 in Vijfhuizen en de N208 in Haarlem aan de kant gezet. De twee hadden 38 en 44 km teveel op de teller staan. De motorrijder reed behalve te hard ook door rood. Tijdens de videosurveillance
werden ook nog twee automobilisten uit De Rijp en Heemstede aan de kant gezet en bekeurd omdat zij aan het bellen waren tijdens het rijden. Beide bellers werden betrapt in Halfweg.
EMG
Bestuurders die zich binnen de bebouwde kom schuldig maken aan gevaarlijk rijgedrag, kunnen een EMG opgelegd krijgen.Het doel van de EMG (cursus Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) is om te voorkomen dat bestuurders opnieuw risicovol rijgedrag vertonen in het verkeer.
Ook bestuurders die zich buiten de bebouwde kom aan verkeersgevaarlijk gedrag schuldig maken, kan de de maatregel opgelegd worden. Buiten de bebouwde kom moet een overtreder zich tijdens een rit meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag. Voorbeelden van gevaarlijk en
asociaal rijgedrag zijn bumperkleven, negeren van rood licht, afsnijden, onnodig remmen, op de vluchtstrook rijden en natuurlijk (forse) snelheidsoverschrijdingen.