Nieuwbouw school op locatie St. Agnes


Het college heeft het onderzoek besproken dat is uitgevoerd voor de realisatie van een nieuwe school (Integraal Kind Centrum) in Dongen-Vaart. Daarbij is de voorkeur uitgesproken voor de variant nieuwbouw op de huidige locatie van basisschool St. Agnes.

Nieuwbouw van St. Agnes in de naastgelegen St Hubertuskerk heeft - op grond van de financiele consequenties en het ontbreken van draagvlak bij de belangrijkste gebruiker van het IKC Dongen Vaart (basisschool St. Agnes) - niet de voorkeur. Het college blijft nauwlettend volgen welke andere
mogelijkheden er zijn voor herbestemming van de kerk (rijksmonument) en wil daartoe medewerking verlenen aan een inventarisatie, uitgevoerd door derden.

Realisatie

Voor de realisatie van de voorkeursvariant is een investering voorzien van EUR 1,6 miljoen. Volgens planning zou het IKC de deuren kunnen openen vanaf het schooljaar 2016/2017. Het IKC volgt een groeimodel. School en peuteropvang zijn onmiddellijk beschikbaar.

De termijn voor ingroei van het jeugdcentrum in het IKC, is bepaald op tien jaar (uiterlijk in 2025). Indien binnen de genoemde periode groot onderhoud aan de huidige huisvestiging van het jeugdcentrum noodzakelijk blijkt, dan heeft eerder inpassing plaats.

Onderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd door de RO Groep in opdracht van de gemeente Dongen. Als kaders voor het onderzoek dienden: de Onderwijsvisie Dongen 2013-2016, het Integraal Huisvestingsplan 2013-2020, het Accommodatiebeleid Dongen en de Structuurvisie Dongen 2020. Het onderzoek is
uitgevoerd in nauwe samenspraak en afstemming met diverse betrokken partners.

Overleg

Het college heeft eerder deze week haar voorkeur besproken met directie en besturen van de St. Agnesschool, de MR (ouders), stichting Initia, jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart, Stichting Peuterspeelzalen Dongen, Stichting KID, de dorpsraad, het parochiebestuur, studiegroep Hart voor Hubertus.
Ook is gesproken over het vervolgproces, zoals het opstellen van een plan van aanpak.

Op woensdag 4 maart aanstaande heeft een openbare informatiebijeenkomst plaats voor inwoners van Dongen-Vaart en ouders van leerlingen van basisschool St. Agnes. Inloop: vanaf 19.45 uur. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Cafe-zaal 't Vaartje in Dongen-Vaart.

Stukken

Meer informatie vindt u in onderstaande stukken:

* Rapport Haalbaarheidsonderzoek IKC Dongen-Vaart (pdf, 2 MB)
* Addendum: Haalbaarheidsscan inpassing IKC Dongen Vaart op locatie De Gaasjes (pdf, 371 kB)
* Raadsinformatiebrief nr. 7 IKC