College wil geld lenen aan sportclubs

Het college van de gemeente Lingewaal heeft een raadsvoorstel voorbereid om geldleningen aan sportclubs in Lingewaal mogelijk te maken. Zo kunnen deze clubs hun sportvelden en gebouwen op pijl houden, wanneer zij daar zelf onvoldoende geld voor hebben.

Wethouder Van Bezooijen van Sport is blij dat dit voorstel er ligt: "Veel verenigingen zijn geconfronteerd met gemeentelijke bezuinigingen, bijvoorbeeld door het verlagen van subsidies of door het doorberekenen van marktconforme huurprijzen. We willen op een juridisch juiste manier leningen kunnen verstrekken aan sportclubs. We vinden een sterk sportverenigingsleven namelijk van groot belang voor de leefbaarheid in de kernen. Dit komt ten goede van onze inwoners en wij doen er dan ook alles aan om dit te behouden en te stimuleren. Door het mogelijk maken van leningen kunnen clubs bijvoorbeeld hun sportvelden en clubgebouwen op pijl houden."

Het Manifest van Lingewaal geeft aan dat de gemeente verantwoordelijk is voor het in stand houden van de basisvoorzieningen. Voor andere voorzieningen is de lokale samenleving zelf aan zet. Daarbij moet de gemeente zich volgens het Manifest opstellen als verbindende en faciliterende partner.

Het college stelt aan de gemeenteraad voor per jaar in totaal maximaal EUR 100.000 beschikbaar te stellen voor leningen aan sportclubs. Uiteraard kunnen zij niet zomaar gebruik maken van deze lening. "De lening moet op termijn volledig worden terugbetaald en is alleen mogelijk wanneer een sportclub niet in staat is een lening af te sluiten bij een bank. Ook vinden wij de eigen verantwoordelijkheid belangrijk en daarom stellen wij een grens aan de bijdrage van de gemeente. Een bedrag van maximaal EUR 50.000 per lening per vereniging lijkt ons reeel. Een voorwaarde is dat de aanvrager minimaal 20% van de investeringskosten zelf moet dragen."

Men kan zich afvragen of een gemeente het verstrekken van kredieten niet moet overlaten aan de banken. Het maatschappelijk belang van een gezond sportvereningsleven voor de inwoners van Lingewaal is doorslaggevend om met dit voorstel naar de gemeenteraad te gaan. Het voorstel van het college wordt volgende week donderdag in de raadsvergadering behandeld.