Asbest aangetroffen in 'De 5 Bladeren' te Oostvoorne


In de woonwijk `De 5 Bladeren' in Oostvoorne is op een aantal plekken stukjes asbesthoudend golfplaat aangetroffen. Deze plekken zijn afgezet met hekken en borden. De gemeente heeft de verantwoordelijke projectontwikkelaar gesommeerd maatregelen te nemen om het terrein schoon te maken. De
bewoners zijn inmiddels geinformeerd over de situatie, waarbij zij verzocht zijn de afgezette delen niet te betreden. De gemeente heeft een speciaal 06 nummer in het leven geroepen om vragen van bewoners te beantwoorden.

Vooruitlopend op de eventuele acties van de projectontwikkelaar heeft de gemeente een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven een aantal maatregelen uit te voeren. Deze maatregelen bestaan uit:

1. Het afzetten van het gronddepot tegenover de begraafplaats;
2. het alvast opruimen van het asbest in twee gebieden.

Deze maatregelen zullen volgende week worden uitgevoerd.

Op basis van de thans beschikbare informatie denkt de gemeente dat het besmette gebied zich beperkt tot de afgezette delen. De exacte grenzen van het besmette gebied worden nog nader onderzocht.

Hechtgebonden asbest

De verontreiniging bestaat, voor zover we dat nu kunnen zien, uit asbesthoudende golfplaten. Bij asbesthoudende golfplaten zitten de vezels vast in het materiaal en kunnen niet zomaar in de lucht komen. Wij noemen dit hechtgebonden asbest. Asbestvezels die in de lucht zweven, kunnen na
inademing een risico voor de gezondheid opleveren. Bij een bodemverontreiniging met alleen hechtgebonden asbest, zoals in 'De 5 Bladeren', wordt in de praktijk vrijwel nooit een verhoogde asbestvezelconcentratie in de lucht gemeten.