Steun van MKB-Nederland voor CDA initiatiefwet Kredietunies

27/02/2015

Steun van MKB-Nederland voor CDA initiatiefwet Kredietunies

MKB-Nederland heeft haar steun uitgesproken voor het initiatiefwetsvoorstel van het CDA voor kredietunies. Voorzitter van Straalen van MKB-Nederland heeft de Tweede kamer opgeroepen in te stemmen met de het voorstel.

Volgens hem kunnen de kredietunies `een belangrijke bijdrage leveren aan de zo gewenste verbreding van het financieringsaanbod'. Juist nu de economie voorzichtig aantrekt zullen bedrijven in alle sectoren meer financiering nodig hebben. Daarom moet deze wet zo snel mogelijk in werking treden', aldus van Straalen.

Kredietunies zijn cooeperatieve instellingen waarbinnen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf geld in een pot stoppen zodat anderen in dezelfde sector daaruit leningen kunnen krijgen. Nu zijn er nog te veel juridische belemmeringen voor kredietunies, die worden met dit wetsvoorstel weg genomen. De kredietunies moeten bedrijven minder afhankelijk maken van de haperende kredietverlening door banken. In de Verenigde Staten vormen kredietunies al een goede aanvulling op kredietverlening door banken. Ongeveer 6 procent van alle leningen aan bedrijven verloopt daar via een kredietunie.

Het CDA wil dat er in Nederland binnen 5 jaar 50 kredietunies zijn. Ze mogen dan leningen verstrekken tot maximaal 250.000 euro. Nu kampen de kredietunies nog met veel wettelijke beperkingen omdat ze al snel dezelfde verplichtingen kennen als banken. Volgens het CDA is daarom een apart wettelijk kader nodig voor de kredietunies.