AAA financiering voor Amsterdam Data Science

AAA financiering voor Amsterdam Data Science

27 februari 2015

Amsterdam Data Science heeft een investering ontvangen van de Amsterdam Academic Alliance (AAA).

Op 19 februari hebben de Colleges van Bestuur van VU en UvA besloten de aanvraag voor middelen uit het AAA-fonds voor Amsterdam Data Science te honoreren. In 2015, 2016 en 2017 ontvangen de gezamenlijke betafaculteiten van VU en UvA ieder jaar een bedrag van EUR 1.023.000 ten behoeve van dit programma.

Volgens de beoordelingscommissie is het aangevraagde programma `een belangrijk en goed initiatief dat voortbouwt op bestaande UvA-VU-samenwerkingsverbanden en zorgt het voor een noodzakelijke vertaalslag tussen de verschillende disciplines die ieder vanuit hun eigen optiek het opkomende fenomeen van grote datasets bestuderen.' De commissie noemt het voorstel voor concrete projecten met daaraan verbonden postdocs een sterk punt van de aanvraag.

Over Amsterdam Data Science

Amsterdam Data Science is de in 2013 opgerichte netwerkorganisatie met als leden UvA, VU, HvA en het Centrum Wiskunde & Informatica. De organisatie is opgezet voor samenwerking in onderzoek, om elkaar te helpen fondsen te verwerven, voor valorisatie van onderzoek en voor onderwijs. De organisatie is bijvoorbeeld betrokken bij dertien masters.

Binnen Amsterdam Data Science wisselen driehonderd Amsterdamse wetenschappers hun kennis uit en gaan ze samenwerkingen aan binnen en buiten de wetenschap. Directeur Maarten de Rijke in een eerder interview: `Data science is de wetenschap van data. Betekenis eruit halen, redeneren, doorzoekbaar maken, visualiseren, intelligent handelen informeren. Een data scientist kijkt naar het type data en gaat op zoek naar patronen.'

Data science is relatief nieuw, maar de wortels liggen in oudere disciplines als machine leren en data mining, en in algemene wetenschapsdisciplines als informatica en statistiek. In de laatste jaren zijn juist de hoeveelheid data en de computerrekenkracht enorm vooruitgegaan om al die disciplines samen aan het werk te zetten.

Over de Amsterdam Academic Alliance

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA hebben de ambitie om hun onderlinge samenwerking, alsmede die met andere kennisinstituten in de regio te intensiveren. Zij hebben daartoe hun krachten gebundeld en de Amsterdam Academic Alliance (AAA) opgericht. Het doel van de AAA is om van Amsterdam een knooppunt te maken op het gebied van de internationale concurrentiepositie en academische excellentie. Deze samenwerking zal resulteren in verschillende uitkomsten per wetenschapsdomein.

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica