Volkelse F-16's weer paraat voor luchtruimbescherming

Nieuwsbericht | 27-02-2015 | 14:21

De bescherming van het Nederlandse luchtruim gebeurt vanaf vandaag vanaf Vliegbasis Volkel. Deze QRA-taak (quick reaction alert) wisselt iedere 2 maanden tussen de 2 Nederlandse F-16-bases Volkel en Leeuwarden. Volgende week tekenen Belgie, Luxemburg en Nederland een verdrag dat de gezamenlijke luchtruimbewaking regelt.

Voor de QRA-taak staan permanent 2 bewapende F-16's gereed. Als bijvoorbeeld een ongeidentificeerd toestel het Nederlandse luchtruim binnenvliegt, onderscheppen die dit binnen enkele minuten. Met het ingaan van het verdrag, bewaken of 2 Nederlandse of 2 Belgische F-16's het luchtruim van de Benelux-landen.

Alarm

De Nederlandse QRA opereert onder verantwoordelijkheid van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw-Milligen. De luchtgevechtsleiding alarmeert de F-16's als een ongeidentificeerd vliegtuig het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied nadert of binnenvliegt.

Het AOCS werkt in NAVO-verband samen met de omringende landen. Zo kan het AOCS tijdig inspelen op naderende dreigingen. Het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied bestaat uit het Nederlandse luchtruim en een aangrenzend gebied boven de Noordzee. Dit laatste bevindt zich ruim buiten de territoriale wateren.

Russische beren

De laatste QRA-inzet was op 21 augustus 2014 vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Toen vlogen Russische Bear T-95-bommenwerpers het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen zonder hun identiteit bekend te maken. De F-16's begeleidden de Russen en droegen ze vervolgens over aan de Engelse QRA.