Tekeningen Anton Pieck brengen 100.000 euro op

Persbericht van Catawiki.nl

Een veiling met meer dan 60 originele tekeningen en aquarellen van Anton Pieck heeft vanavond ruim 100.000 euro opgebracht. De veiling vond plaats bij online veilinghuis Catawiki en werd georganiseerd omdat het dit jaar precies 120 jaar is geleden dat Anton Pieck werd geboren. Pieck is vooral bekend als ontwerper van het in 1952 geopende attractiepark De Efteling. Nooit eerder kwamen er zoveel originele werken van Pieck tegelijk onder de hamer. Hoogste opbrengst was voor een kleine aquarel uit 1954. De prachtige aquarel van 20x28cm, die later is gebruikt voor een kalender, haalde een opbrengst van 10.000 euro op.

Bijzondere veiling

Volgens veilingmeester Albert Goldenbeld van Catawiki ging het om een bijzondere veiling. ''Het werk van Anton Pieck is nog altijd zeer populair. Er komen slechts zelden tekeningen of aquarellen van Pieck op de markt. Er was dan ook zeer veel belangstelling voor de veiling en er werd druk geboden. Er waren naast Nederlandse bieders ook veel Belgen tijdens de veiling actief''. Omdat er naast aquarellen ook tekeningen en schetsen werden aangeboden leek het de kans voor minder gefortuneerde kunstliefhebbers om een echte Pieck te bemachtigen. Maar door de grote belangstelling voor de veiling brachten ook de meeste tekeningen en schetsen uitzonderlijk hoge bedragen op.

Kunstenaar

Tijdens de veiling kwam eens te meer naar voren wat een groot kunstenaar Anton Pieck eigenlijk was. ''Sommige van de aquarellen in de veiling zijn minutieus uitgewerkt, met prachtige details. Anton Pieck was dan ook een echte perfectionist. Dit blijkt ook uit het feit dat hij voor de Efteling niet alleen het sprookjesbos ontwierp, maar ook de folderbakken, toiletten, lantaarnpalen, prullenbakken en motieven voor de tegelvloeren. Dat perfectionisme is prachtig terug te zien in zijn werk'', aldus veilingmeester Goldenbeld van Catawiki.

De resultaten van de Anton Pieck veiling zijn terug te zien via www.catawiki.nl/antonpieck