fotoreportage over Dodenherdenking van 40 herdenkingen in Amsterdam

PERSBERICHT, Amsterdam 25 februari 2015

Publicatie | 19.45 – 20.15, uniek fotoboek over herdenken anno nu

Op 3 maart 2015 verschijnt 19.45 – 20.15, een fotoreportage over de Dodenherdenking aan de hand van de 40 herdenkingen in Amsterdam. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de partnerbijeenkomst van het Amsterdams 4 en 5 mei comité in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Job Cohen, de voorzitter van het comité, overhandigt het eerste exemplaar van 19.45 – 20.15 aan de tientallen vrijwilligers die jaarlijks de herdenking op 4 mei in Amsterdam organiseren.

“Ook na 70 jaar staat de stad op 4 mei even stil. In dit fotoboek zien we hoe Amsterdammers steeds opnieuw tijd, inhoud en verhaal geven aan ons ritueel van herinnering en herdenking.” – Job Cohen

Ter gelegenheid van het lustrumjaar 2015 nodigde het Amsterdams 4 en 5 mei comité vorig jaar 40 fotografen uit om de 40 herdenkingen in de stad in beeld te brengen. Tussen 19.45 en 20.15 uur legden de fotografen de aanwezigen van de herdenkingen vast, voor, tijdens en na de twee minuten stilte. Het ontwerp van het boek volgt het ritme van de herdenking: van licht, naar donker, naar licht.

Nergens in Nederland wordt op 4 mei op zoveel plekken tegelijk herdacht als in Amsterdam. Sommige aanwezigen concentreren zich op het herdenken van de vernietiging van Joods Amsterdam (bijvoorbeeld de herdenking bij de Hollandse Schouwburg), anderen herdenken vermoorde buurtbewoners (bijvoorbeeld die in de Baarsjes) of een specifiek moment (bijvoorbeeld de fusillade in het Weteringplantsoen) of persoon (de herdenking van de laatste executie in Amsterdam, op 4 mei 1945, van koerierster Annick van Hardeveld op het Hekelveld).

De 40 Amsterdamse herdenkingen vinden overal in de stad plaats. In 40 verschillende wijken komen uiteenlopende mensen bijeen, soms met enkelen, soms met velen: ieder met een eigen verhaal, allemaal twee minuten stil.

De Amsterdamse herdenkingen zijn 4 mei 2014 simultaan gedocumenteerd door een zeer bijzonder gezelschap van Nederlandse fotografen, met o.a. Ad van Denderen, Roger Cremers (winnaar World Press Photo), Ilvy Njiokiktjien (de eerste Fotograaf des Vaderlands) en veelvuldig Zilveren Camera-winnaars Jeroen Oerlemans, Chris de Bode en Dirk-Jan Visser.

19.45 – 20.15 verschijnt in een kleine oplage en is vanaf 15 maart te verkrijgen in de Amsterdamse boekhandels. Voor meer informatie zie de website 4en5meiamsterdam.nl.

Dit jaar viert Amsterdam 70 jaar bevrijding. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité maakt zich op voor een bijzonder lustrum. Samen met meer dan 300 Amsterdamse organisaties werken we aan een rijkgeschakeerd programma met herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Bevrijdingsfestival, Vrijheidsmaaltijden en meer – voor en door de stad. Kijk voor meer informatie over het programma op onze site.