Uitnodiging aan de pers: bezichtigen wrakstukken MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid nodigt mede namens het Openbaar Ministerie journalisten uit om dinsdagmiddag 3 maart de wrakstukken van vlucht MH17 te bezichtigen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Na de aankomst in december op de basis in Gilze-Rijen zijn alle wrakstukken gecontroleerd en onder meer gefotografeerd. Vervolgens zijn de wrakstukken gesorteerd op relevantie voor het onderzoek naar de toedracht van de crash. Als gevolg hiervan is het merendeel van de wrakstukken opgeslagen in twee zogeheten shelters op de basis. Dit zijn de wrakstukken die niet direct in het onderzoek worden gebruikt. De voor het onderzoek meest relevante wrakstukken zijn bijeengebracht in een hangaar, waar ook het onderzoek naar de toedracht van de crash plaatsvindt. Daarnaast vindt onder leiding van het Openbaar Ministerie forensisch onderzoek plaats.

Restricties

Hoewel het dinsdag mogelijk is om van veel wrakstukken opnames te maken, zal het bezoek vanwege onder meer de stand van het strafrechtelijk onderzoek onder een aantal restricties plaatsvinden.

Voor de media bestaat dinsdagmiddag de mogelijkheid om beide shelters te bezoeken en daar opnames te maken van de wrakstukken. De hangaar waar het onderzoek plaatsvindt, is vanwege het onderzoek niet toegankelijk. Wel bestaat de (beperkte) mogelijkheid om van buitenaf door een openstaande hangaardeur een blik te werpen op de wrakstukken in de hal en opnames te maken. Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om hier vanuit een andere positie opnames te maken of om de hal te betreden. Het is eveneens niet toegestaan verhogingen mee te brengen om een andere camerapositie te creeren.

De bezichtiging van de wrakstukken door de media wordt niet ingeleid met een presentatie of toelichting en het is niet mogelijk om met onderzoekers te spreken over de wrakstukken en het onderzoek. De bezichtiging door de pers vindt plaats nadat dinsdagochtend de eerste groepen nabestaanden een bezoek hebben gebracht aan de wrakstukken. De bezoeken van de nabestaanden zijn besloten en strikt gescheiden van het bezoek door de media.

Aanmelden

Het aantal beschikbare plaatsen is dinsdagmiddag gelimiteerd. Indien nodig zullen de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie op basis van de aanmeldingen een selectie maken en plaatsen toewijzen. In dat geval zullen per nieuwsorganisatie maximaal twee medewerkers worden toegelaten. Aanmelden kan tot maandag 2 maart 12.00 uur en uitsluitend door middel van een mail aan communicatie@onderzoeksraad.nl. Vermeld duidelijk de namen van de personen die aan de bezichtiging willen deelnemen. Journalisten die de wrakstukken willen bezichtigen, dienen te beschikken over een geldige perskaart en deze samen met een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Journalisten die kunnen deelnemen aan de rondleiding krijgen daar maandagmiddag een bevestiging van.

Nadere informatie

Geselecteerde journalisten verzamelen dinsdag vanaf 13.30 uur in het voormalige DVD (zogeheten DVO)-gebouw op de luchtmachtbasis. Deze locatie is te vinden via de weg links NA het restaurant op de hoek bij de hoofdpoort, maar nog VOOR de slagbomen en staat vanaf de verkeerslichten naar de basis toe aangegeven. Vanaf deze locatie zullen de journalisten om 14.30 uur per bus over de basis naar de shelters en de hangaar worden vervoerd. De bezichtiging van de twee shelters en de hangaar duurt ongeveer twee uur. Om 16.30 uur keert de bus weer terug bij het DVD-gebouw.