Engelse interesse expertteam Eigenbouw

Gepubliceerd op: 2 maart 2015 | Gewijzigd op: 3 maart 2015

Een eigen kavel, een eigen ontwerp of een helemaal zelfgebouwde woning. Steeds populairder in Nederland, maar ook steeds meer in het buitenland. Zo praatte een Engelse delegatie 23 februari jongstleden in Den Haag over de opzet en werking van het expertteam eigenbouw.

Het Informatiecentrum Eigenbouw (ICEB) toont voorbeeldprojecten van succesvol (collectief) particulier opdrachtgeverschap in verschillende gemeenten. Het ICEB is een initiatief van BZK.

Potentieel voor eigenbouw

In Engeland heeft zelfbouw steeds meer potentieel, vandaar dat de overheid hier meer ruimte voor wil geven. Een Engels projectteam onderzoekt dit jaar hoe eigenbouw in andere Europese landen is georganiseerd en brengt vervolgens een rapport met aanbevelingen uit aan het Engelse ministerie. Nederlands werd als eerste door de delegatie bezocht.

Succesvolle implementatie

Tijdens het bezoek presenteerde de gemeente Den Haag de succesvolle implementatie van eigenbouw in de gemeente. RVO.nl gaf een duidelijke toelichting over de werkwijze van het expertteam en de rol van de uitvoerder daarbij. Tot slot ging de delegatie in gesprek met ambassadeur van het expertteam Marnix Norder.