Minister-president Rutte bezoekt Koninklijke Marechaussee

Nieuwsbericht | 03-03-2015 | 13:22

"Alert en gemotiveerd tot het uiterste. Dat zijn de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee die ik gisteravond heb gesproken. Zij zetten zich dag en nacht in voor een veilig Nederland. Daar heb ik grote bewondering voor."

Minister-president Rutte praat met leden van de Bijstandseenheid.

Dat stelde minister-president Rutte na zijn bezoek aan de Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee in Delft. Tijdens de avondmaaltijd sprak hij uitgebreid met een afvaardiging van alle pelotons die momenteel in Den Haag en andere grote steden zijn ingezet. Daar bewaken en beveiligen ze gebouwen en instellingen met een hoog risicoprofiel vanwege terrorisme en de jihadistische dreiging.

29 miljoen extra

Rutte was zeer geinteresseerd in de taken en de mensen van de Bijstandseenheid. Zelf lichtte hij de plannen toe die het kabinet afgelopen vrijdag presenteerde. "Wat in Brussel, Parijs, Verviers en Kopenhagen is gebeurd, kan ons land ook overkomen. Die realiteit verplicht ons al het mogelijke te blijven doen om een aanslag te voorkomen. Niet alleen nu, maar juist ook de komende jaren. Daarom heeft het kabinet besloten 129 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de versterking van de veiligheidsketen. Voor de Koninklijke Marechaussee komt er elk jaar 29 miljoen euro meer beschikbaar, bijvoorbeeld voor de bewaking van gebouwen en objecten. Er komen 6 extra pelotons bij de KMar. We verweren ons met kracht tegen jihadistische dreiging en terrorisme, maar 100 procent veiligheid is nooit te garanderen. Zeker is dat we de beste mensen bij onze veiligheidsdiensten hebben werken."

ISIS

Overigens levert Nederland ook buiten de eigen landsgrenzen een bijdrage om terrorisme in te dammen. Zo voeren F-16's van vliegbases Leeuwarden en Volkel precisiebombardementen uit op doelen van ISIS in Irak. In dit land leiden Nederlandse militairen tevens grondtroepen op om tegen ISIS-strijders te vechten. Daarnaast zitten militairen op tal van andere plekken in de wereld, denk aan Afghanistan of Mali.