Agnes Mulder: Spijtbetuiging Kamp kan niet zonder gevolgen blijven

04/03/2015

Agnes Mulder: Spijtbetuiging Kamp kan niet zonder gevolgen blijven

De excuses die minister Kamp heeft gemaakt naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, over het negeren van de veiligheid van Groningers bij de gaswinning, moet nu resulteren in een op veiligheid gerichte aanpak. Als de minister spijt betuigt, moet hij ook b zeggen en de gaswinning substantieel naar beneden schroeven, stelt CDA-Kamerlid Agnes Mulder. Deze week debatteerde de Kamer over het onderzoeksrapport.

Agnes Mulder: "Het CDA vindt het goed dat de minister spijt heeft betuigd. Wij realiseren ons dat de minister dat ook doet voor kabinetten waarbij het CDA regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen. Dit gaat dus ook het CDA aan. Het CDA onderschrijft de aanbevelingen die de Onderzoeksraad doet." Het CDA riep de minister in het debat dan ook op om het winningsplafond definitief naar beneden te brengen. "Het vertrouwen van de Groningers is zo geschaad, dat excuses alleen onvoldoende zijn. De risicoanalyses zijn nog steeds niet goed in beeld. Daarmee hebben wij de risico's die onze inwoners lopen niet helder. Daarom roept het CDA de minister op om alsnog uit voorzorg het winningsplafond in 2015 definitief zo ver mogelijk naar beneden bij te stellen."

Mulder diende in het debat een motie in, samen met D66 en de ChristenUnie. In die motie wordt de regering verzocht om de zorgen van de Groningers voor te laten gaan. Ook moet de regering de Groningers voor de nabije toekomst duidelijkheid verschaffen door het plafond van de gaswinning terug te brengen tot ca. 30 miljard kubieke meter gas in 2015, uitgaande van leveringszekerheid en een veilig winningspatroon.

Mulder pleitte daarnaast voor een ruimhartiger beleid ten aanzien van de schade van Groningers. "Anders dan in Nederland doen de Duitsers niet moeilijk over verjaring of omkering van de bewijslast. Men lost de problemen daar ruimhartig op met oog voor de inwoners. Het zou goed zijn als in Nederland de afhandeling van schade ook beter zou verlopen."