Nederlandse huurders gaan voor duurzaam


UTRECHT, 20150305 -- Hoewel huurders met kleine bijdragen aan het milieu voor verandering willen zorgen, zijn het vaak de verhuurders die nalaten de grote bijdragen te doen. Glas.nl geeft aan dat een belangrijke maatregel om een woning duurzaam te krijgen dubbel glas is. Huurbazen zouden meer moeten investeren in dubbel glas in de woningen die ze verhuren om zo de duurzaamheid en het wooncomfort van de huurders te bevorderen.

Huurders dragen hun steentje bij

In de periode 2011-2013 heeft bijna 80% van de Nederlanders stappen ondernomen richting duurzamer wonen. Voor verlichting worden spaarlampen en ledlampen ingezet, huishoudelijke apparaten worden vervangen voor zuinigere varianten, tochtstrips worden geplaatst en de douchekop wordt vervangen door een waterbesparende variant. Dit is zomaar een greep uit de opties die huurders hebben als het gaat om het duurzamer maken van de eigen woning.

Nu verhuurders nog

Hoe nuttig deze handelingen allemaal ook zijn, de grootste stappen dienen door de verhuurders gezet te worden. Goede isoleringen en zuinige cv-ketels zijn opties, maar vooral ook dubbelglas kan een zeer belangrijk verschil maken in de duurzaamheid van de woning. Huurders noemen zaken als energieverbruik en het lang duren voordat kamers opgewarmd zijn als belangrijke ergernissen aan de woning. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy. Glas.nl geeft aan dat met dubbel glas er niet alleen een flinke besparing bereikt wordt, maar dat kamers ook beduidend minder afkoelen. Als gevolg daarvan zijn ze ook weer sneller te verwarmen, wat het wooncomfort sterk bevordert.  

Huurders steeds kritischer

Het zal verhuurders op termijn steeds meer lonen om de verhuurde huizen te voorzien van dubbel glas. Huurders worden namelijk steeds kritischer ten aanzien van de duurzaamheid en het wooncomfort van woningen. Omdat steeds meer huurbazen hier belangrijke stappen in gezet hebben, verwacht Glas.nl dat de huurbazen die hier te lang mee wachten de boot missen.