CDA bepleit invoering maatschappelijke dienstplicht

CDA leider Sybrand Buma heeft tijdens het RTL verkiezingsdebat de invoering van een maatschappelijke dienstplicht bepleit. In zijn voorstel moet iedere scholier na afronding van zijn opleiding enkele maanden tot een half jaar zich belangeloos inzetten voor de samenleving.

Buma constateert dat het wegvallen van de samenhang een van de grootste problemen in de samenleving is. "Veel mensen maken zich zorgen om een samenleving die langzaam verbrokkelt. We moeten af van het idee van een samenleving, die alleen rechten kent, en geen plichten".

De maatschappelijke dienstplicht laat jongeren op een andere manier kennis maken met de samenleving waarin zij leven. Door een aantal maanden belangeloos te werken in de zorg, bij defensie of bij een vrijwilligersorganisatie, wordt de samenleving als geheel versterkt. "Jongeren kunnen zo leren dat iedereen een taak heeft in de samenleving. Het gaat niet alleen om de vraag what's in it for me, maar evengoed om de vraag wat je daarvoor terug kunt doen. Voor grote groepen jongeren is dat helaas geen vanzelfsprekendheid die vanuit de opvoeding is meegekregen".

Het voorstel van Buma ligt in het verlengde van de kritiek die het CDA eerder heeft geuit op het schrappen van de maatschappelijke stage door het kabinet Rutte II.