Opruimen: dat doe je met elkaar!


Foto: kinderen op de schommel

Ilona Sandifort woont in Muijeveld in Vinkeveen. Ze is leerkracht op de Hoflandschool in Mijdrecht en moeder van twee kinderen. Ze organiseert een schoonmaakactie in de buurt.

"Er ligt hier erg veel zwerfafval in de buurt. Zelfs mijn zoon van 6 komt regelmatig een afvalzak halen om het speelveld schoon te maken. Er staan voldoende prullenbakken en de gemeente leegt de prullenbakken altijd netjes. Ik denk dat vooral jongeren de troep veroorzaken: ze komen hier
gezellig op het veldje zitten en laten hun rommel achter. Andere buurtbewoners vinden het ook niet prettig dat er vaak zwerfafval ligt. Misschien dat de school eens een projectweek over afval kan organiseren? Of we kunnen de jongeren belonen als ze hun afval opruimen.

Ik vind dat heel Vinkeveen netter kan. Op veel veldjes en routes ligt afval. Dat kan beter en als we het met zijn allen doen dan scheelt dat enorm! De Ringdijk valt positief op. Mensen die daar hun honden uitlaten, ruimen het waarschijnlijk op.
Als we met ons bootje varen, valt het me op hoeveel afval er in de Vinkeveense Plassen belandt. Iedereen kent het probleem van de plastic soup, dan vraag je je toch af hoe mensen erbij komen om hun eigen recreatieplek zo achter te laten. Ik neem mijn afval gewoon mee terug."

Ilona heeft eerder in het kader van Goud in je Wijk een schoonmaakactie georganiseerd. "We hebben zwerfafval geprikt met de kinderen. Dat vinden ze superleuk om te doen! We hebben twee stroken beplanting verfraaid en bankjes geschilderd." Ze is van plan om dit jaar tijdens opschoondag opnieuw
een actie te organiseren en zou het liefst zien dat iedereen haar voorbeeld volgt!

"Ik heb onlangs, samen met een andere buurtbewoner een open brief uitgedaan in de buurt met de vraag of buurtgenoten dit jaar weer mee willen doen met een schoonmaakactie rond de Landelijke Opschoondag op 28 maart of Goud in je wijk op 18 april. Maar het moet niet alleen mijn ding zijn, we
moeten het met elkaar doen. Vorig jaar waren er in eerste instantie niet zo veel deelnemers. Maar we waren zo hard aan het werk en het was zo gezellig, dat mensen spontaan mee gingen doen, de een met een schoffel, de ander met een afvalzak. Ik heb er een heel positief gevoel aan overgehouden.

Ook kreeg ik achteraf reacties van mensen die eigenlijk ook wel mee wilden doen: `Ik zag hoe hard jullie bezig waren maar had ik had me niet aangemeld.' Dit is je kans zou ik zeggen, doe dit jaar met ons mee! Ik wil heel graag medestanders en het gaat naast het mooi maken van onze buurt om de
gezelligheid, de ontmoeting . Het is heel goed voor de buurt als je in gesprek bent met elkaar!

En als het netjes is, dan blijft het mooi: Schoon trekt schoon aan!"





Fotoonderschrift:
Als ik een kopje koffie drink terwijl mijn kinderen spelen op het veldje, wil ik denken: "Goh, wat is het hier gezellig!"