Vragen over aanslag belastingen gemeente


Geplaatst: 5-3-2015

Over de hoogte van het bedrag op uw aanslag

In diverse online artikelen in de media over de stijgingen van gemeentelijke belastingen in het land staat de gemeente Smallingerland haar afvalstoffenheffing met 40% heeft verhoogd. De gemeente krijgt daar ook veel vragen over van inwoners. We moeten dat beeld nuanceren want deze weergave
klopt niet:
De gemeente Smallingerland heeft haar inwoners in 2014 een eenmalige korting van EUR 50 kunnen geven op de afvalstoffenheffing van dat jaar. Die korting is er dit jaar (om het verwerken van afval kostendekkend te houden) niet.
De afvalstoffenheffing is met 6,6% gestegen t.o.v 2014 (exclusief de korting die er dit jaar dus niet meer in is verrekend). In die 6,6% is 2,85% voor rekening van de nieuwe rijksbelasting die sinds dit jaar op de afvalstoffenheffing wordt geheven.
Door het ontbreken van de eenmalige korting lijkt het alsof de gemeentelijke lasten fors zijn gestegen maar zijn ze vergelijkbaar met voorgaande jaren en zijn er alleen trendmatige en wettelijke verhogingen doorgevoerd in Smallingerland.