Overleg met Damen Schelde Naval Shipbuilding


Overleg met Damen Schelde Naval Shipbuilding

Geplaatst op 05 maart 2015
[IMG]

Dinsdagmiddag, 3 maart, hebben de gezamenlijke bonden een overleg gevoerd met de heren Boudewijn Nijdam en Rob Mulder van het managementteam van DSNS. Onderstaand een verslag van wat besproken is.

Stand van zaken

Belangrijkste punt van het overleg was voor de vakorganisaties de stand van zaken van DSNS.

Duidelijk is dat er de komende maanden in ieder geval voor de productie afdelingen een gebrek aan voldoende werk zal zijn. Op dit moment zijn er nog werkzaamheden te verrichten aan de Karel Doorman en enkele secties voor andere schepen.Daarnaast wordt door het management hard getrokken aan het
binnenhalen van opdrachten via Gorinchem en die nog toebedeeld moeten gaan worden aan de overige vestigingen van Damen. Het zou mooi zijn indien (een deel van) deze opdrachten naar Vlissingen komen, om leegloop zoveel als mogelijk te voorkomen. Ook zijn er tussen de 20 en 30 mensen uitgeleend
aan Ship Repair en Amels.

Bij de engineering is volgens de directie nog (meer dan) voldoende werk. Veel werk voor schepen die niet direct marine gerelateerd zijn, maar wel complex. Waar deze schepen gebouwd gaan worden is niet bekend, in ieder geval niet in Vlissingen.

Op de concrete vraag van ons of er in de visie van het Management weer een herstructurering te verwachten zou zijn in Vlissingen, was het ondubbelzinnige antwoord van de directie ontkennend. Men verwacht en wil geen verdere afkalving van de werkgelegenheid. DSNS wil met het bedrijf in de
huidige omvang de toekomst in. Dit dus ondanks het feit dat er voor het lopende jaar niet voldoende werk is. Nu snijden zou slecht zijn voor het toekomstperspectief van de organisatie in het geheel.

Wij hebben aangegeven dat het Sociaal Plan uit 2012 eind juni van dit jaar afloopt en hebben voorgesteld het plan ongewijzigd te verlengen. Volgens de directie is dit niet nodig.

Gezien de bovenstaande uitspraken over de werkgelegenheid voor de komende jaren hebben wij hier begrip voor opgebracht.

Pensioen

Er is gesproken over de aanpassing van de pensioenregelingen per 1 januari 2015. Met name hebben wij gevraagd hoe het met de pensioen opbouw zit voor werknemers die meer dan 100.000,- euro bruto per jaar verdienen. De pensioenopbouw boven dit bedrag is fiscaal vriendelijk niet meer mogelijk.
DSNS geeft aan dat de betrokken medewerkers een bruto vergoeding krijgen, gelijk aan het verschil tussen de doorsneepremie en de werkgeversbijdrage op 31 december 2014 van het salaris boven de 100.000,- euro bruto. Het netto bedrag dat na uitbetaling hiervan resteert, kan de medewerker in
kwestie naar eigen inzicht gebruiken om de pensioenschade (deels) te repareren.

Damen - SAAB

Begin dit jaar was veel aandacht in het nieuws over het feit dat Damen en SAAB een joint venture hebben gesloten. Doel hiervan is om samen te werken aan de ontwikkeling van onderzeeboten.

Het betreft hier een project voor de langere termijn. Berichten (in de pers) dat deze joint venture op korte termijn vele banen voor Vlissingen op zal leveren, kunnen daarom als erg optimistisch worden bestempeld. Wellicht TE optimistisch.
Aan de andere kant is dit wel een goed signaal voor DSNS. Het geeft namelijk vertrouwen voor de toekomst op de middellange termijn.

Tot zover de belangrijkste punten die wij besproken hebben. Er is een nieuwe afspraak gemaakt voor een volgend overleg. Dit zal plaatsvinden op maandag 28 september.

Eind maart beginnen de onderhandelingen voor jullie nieuwe cao!

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de voorstellenbrief die De Unie in zal dienen bij de werkgevers. Dinsdag 24 maart beginnen de onderhandelingen voor jullie nieuwe cao. Vervolgens staan er in de maand april nog drie data gepland.

Deel deze info met zoveel mogelijk (niet georganiseerde) collega's: een goede cao is voor jullie allemaal van belang!

mede namens de kaderleden Bernd Jan Bekkers en Cor Hamelink

Voor meer informatie over dit bericht kun je contact opnemen met Marco Vallebella

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Metalektro