College biedt oplossing voor Gerritsen B.V.


Sandra Steeghs

Het college van burgemeester en wethouders van Renkum stelt voor om het bestemmingsplan voor de gronden van het agrarisch en loonwerk- en grondverzetbedrijf E.J.G. Gerritsen B.V. aan de Kabeljauw 9 in Heelsum te actualiseren en te herzien.

Het ontwerpbestemmingsplan 'Kabeljauw 9 e.o., 2015' ligt vanaf woensdag 4 maart gedurende 6 weken ter inzage. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. In dit nieuwe bestemmingsplan is de bestaande situatie op de juiste wijze definitief vastgelegd en is bedoeld als eindsituatie van
het bedrijf. Gezien de ligging van het bedrijf in het Heelsums Beekdal en nabij het Natura 2000-gebied en het Gelders Natuurnetwerk is uitbreiding van het bedrijf op deze plek niet mogelijk. Gerritsen B.V. kan haar bedrijfsvoering voortzetten zoals het nu doet. Wethouder Jasper Verstand: "Het
is een kwestie die ver teruggaat in de tijd. Ik ben blij dat we nu een oplossing hebben gevonden waar alle partijen zich in kunnen vinden."

Verbeteringen in huidige situatie

Het nieuwe bestemmingsplan legt de bestaande bedrijfssituatie vast evenals het feitelijk gebruik van de agrarische gronden. Het bestemmingsplan neemt in hoofdzaak de bestaande bouw- en gebruiksrechten over van het nu nog geldende bestemmingsplan 'Buitengebied, (correctieve) herziening 2008'.
Zo is de oppervlakte van het bestaande bouwvlak van het bedrijf gelijk gebleven. Wel zijn de bouwvlakken anders verdeeld. In het westen is nu een bouwvlak voorzien voor een overkapping. Deze is bedoeld om de machines en wagens die nu buiten staan te overdekken en uit het zicht te onttrekken.
Dit zorgt voor een fraaier beeld vanuit de omgeving. De nieuwe overkapping wordt ook landschappelijk ingepast.

Verplaatsing bedrijf niet mogelijk

Eerder is onderzocht of verplaatsing van het loonwerk- en grondverzetbedrijf mogelijk is. Al sinds 2009 zijn wij hierover in gesprek geweest met E.J.G. Gerritsen B.V., Natuurmonumenten en de provincie Gelderland. De conclusie uit dit intensieve overleg was dat verplaatsing van het bedrijf niet
mogelijk is. Vervolgens is afgesproken om een bestemmingsplan op te stellen dat het bedrijf op de huidige locatie op de juiste wijze vastlegt maar zonder dat het bedrijf kan uitbreiden.